Napels / Bezienswaardigheden / Vulkaan Vesuvius

Vulkaan Vesuvius

Tips en tickets voor het bezoeken van de Vesuvius vanuit Napels

Vesuvius

De Vesuvius is de actieve vulkaan vlakbij de stad Napels. Lees handige tips voor het bezoeken van de vulkaan en de opgravingen van Pompeii en Herculaneum.

Info & Tickets Vesuvius

Tickets

!!! Belangrijk !!!: Het is momenteel alleen mogelijk de krater te bezoeken met vooraf gereserveerde officiële tickets. Je krijgt toegang tot de krater door je ticket af te stempelen bij de automatische poorten die zich bevinden op 'Piazzale di Quota 1000'. Toegang via de automatische poort is toegestaan vanaf een half uur voor tot een half uur na het gekozen tijdslot. Wanneer u te laat komt vervalt uw ticket zonder recht op restitutie. Vanwege het slechte internetsignaal op de vulkaan is het raadzaam voor uw bezoek de tickets te kopen.

 • Tickets volwassenen € 11,68 (online reserveren)
 • Onder de 25 jaar € 9,55 en onder de 6 jaar gratis entree

Tickets reserveren

Vervoer

Met de auto: De krater van de vulkaan ligt op 22 kilometer afstand van het centrum van Napels. Op ruim 1 kilometer afstand van het ticketkantoor van de Vesuvius is het mogelijk uw auto te parkeren en er is een tweede parkeerplek op '800 meter hoogte' vanwaar ook pendelbussen vertrekken. Parkeerplaatsen zijn beperkt en het is vereist vooraf uw parkeerplaats te betalen en reserveren via deze website. Hou met deze optie dus rekening in uw schema dat u nog een pittig stuk bergop moet wandelen.

Openbaar vervoer:

 • Stap 1: Vanuit Napels vertrekt u eerst naar Herculaneum. Vanaf het 'Centraal Station - Piazza Garibaldi' vertrekken de Circumvesuviana-treinen richting Sorrento (Lijn 1). U stapt na ongeveer een kwartier uit bij de halte 'Ercolano Scavi'. De treinen rijden 2 tot 3 keer per uur en een retourtje zal u ongeveer 5 euro kosten (uw treintickets koopt u gewoon op het station).
 • Stap 2: Vanaf het 'Piazzale Stazione', het plein bij het treinstation van Herculaneum, vertrekt de 'Vesuvius Express' (reserveer hier alvast uw tickets). Dit is een pendelbus die u voor 10 euro heen en terug brengt, vlakbij het ticketkantoor op de Vesuvius. De busrit duurt ongeveer 20 minuten en de bus vertrekt elke 40 minuten. Bussen rijden echter alleen tussen 9:00 en 13:30 uur waardoor u in de ochtend de vulkaan moet bezoeken.

Tours vanaf Napels: Helaas is sinds de corona-maatregelen het bezoeken van de Vesuvius een hele logistieke uitdaging geworden. De makkelijkste manier om de vulkaan te bezoeken is absoluut met een georganiseerde tour met een gids. Hierbij voorkomt u de lastige planning van het openbaar vervoer, onnodig bergop lopen, het onduidelijke schema van de Vesuvius Express en het missen van uw tijdslot bij de toegangspoortjes. Voor een volledig georganiseerde tour heeft u de keuze uit 3 verschillende opties:

Tijden
 • Januari, februari, november, december: dagelijks van 9.00 tot 15.00 uur
 • Maart en oktober: dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur
 • April, mei, juni, september: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
 • Juli en augustus: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur
Praktisch
 • Bij onveilige weersomstandigheden kan de toegang tot de krater afgesloten worden.
 • Het is na de toegangspoortjes een pittig stuk van bijna 30 minuten bergop lopen, trek dus goede schoenen aan
 • Neem voldoende drinkwater mee
 • Bezoek in de zomer de vulkaan bij voorkeur in de ochtend i.v.m. de temperatuur
 • Er zijn geen toiletten na de toegangspoortjes
 • Koop uw tickets i.v.m. de coronamaatregelen vooraf online

Vesuvius, de vulkaan bij Napels

De vulkaan Vesuvius vind je ten zuidoosten van Napels. Het is de op een na grootste vulkaan van Italië, met een hoogte van 1281 meter en doorsnee van 8 kilometer. De Vesuvius is een stratovulkaan en heeft de vorm van een kegel. De hellingen van stratovulkanen zijn stijl en hebben explosieve uitbarstingen. De lagen zijn opgebouwd uit verschillende lagen zoals gestold lava, tefra en as.

De grote uitbarsting van Vesuvius in 79

Het ontstaan van Vesuvius gaat terug naar het jaar 79 na Christus, toen barstte namelijk Mount Somma uit. Het verwoeste de steden Pompeii en Herculaneum. De steden werden bedolven onder een grote laag as en modder. Er zijn een groot aantal mensen overleden tijdens deze vulkaanuitbarsting, alleen is niet bekend hoeveel. Mount Somma klapte daarna ineen en zo ontstond Vesuvius. Deze grote uitbarsting krijgt ook wel de naam Somma Vesuvius complex.

VesuviusDe imposante Vesuvius vulkaan bij Napels
Vesuvius bezoekenBreng een bezoek aan de rand van de krater

Uitbarstingen van Vesuvius na het jaar 79

Romeinse steden zoals Pompeï en Herculaneum werden dus weggevaagd in het jaar 79, maar ook de eeuwen die volgden barstte de vulkaan verschillende keren uit, tot het jaar 1631. In dit jaar was er nog een explosieve uitbarsting, daarna werd er nog wel activiteit gemeten met kleine uitbarstingen, maar niet heel explosief meer. De laatste kleine uitbarsting dateert uit 1944. Vesuvius is vandaag de dag wel nog steeds actief en deze activiteiten worden dan ook goed gemeten.

Het nationale park Vesuvius

Vesuvius is tegenwoordig gewoon te bezoeken en sinds 1995 heeft het de status van een nationaal park. Je hebt wandelpaden rondom en bovenop de vulkaan om het bijzondere vulkaanlandschap te ervaren. Het is zelfs mogelijk om rond de krater te lopen. Zodra je na een pittige wandeling bergop bij de kratermond bent zie je af en toe wat rook uit de krater komen, maar ook niet meer dan dat. Daarnaast heb je ook een prachtig uitzicht op de stad Napels.

Tip: Doordat het bezoeken van de Vesuvius een logistieke uitdaging is kiezen veel toeristen er voor om een georganiseerde dagtocht te maken vanuit Napels, al dan niet gecombineerd met Pompei of Herculaneum. Een aantal aanbieders met goede beoordelingen:

Video: Wat als de vulkaan zou ontploffen?

 


Waar ligt de Vesuvius in Italië?

vesuvius vulkaan bezoeken
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 208 reviews
13 september 2021 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."