Napels / Bezienswaardigheden / Vulkaan Vesuvius

Vesuvius Vulkaan Napels

Tips, tours en tickets Vesuvius bezoeken vanaf Napels (Italië)

Vesuvius

De Vesuvius is de actieve vulkaan vlakbij de stad Napels in Italië. Lees handige tips voor Vesuvius tickets en het bezoeken van de vulkaan en de opgravingen van Pompeii en Herculaneum.

Info, Vesuvius Tickets & Tours vanaf Napels

Tickets

!!! Belangrijk !!! Het is momenteel alleen mogelijk de krater te bezoeken met online gereserveerde tickets. Met uw ticket kunt u op de top van de vulkaan vervolgens deelnemen aan een engelstalige rondleiding. Vanwege het slechte internetsignaal op de vulkaan is het raadzaam voor uw bezoek de tickets te kopen.

1. Tickets Vesuvius 2. Ticket Vesuvius + Vesuvio Express 3. Vesuvius & Pompeii Pass
Vervoer

Met de auto: De krater van de vulkaan ligt op 22 kilometer afstand van het centrum van Napels. Op ruim 1 kilometer afstand van het ticketkantoor van de Vesuvius is het mogelijk uw auto te parkeren en er is een tweede parkeerplek op '800 meter hoogte' vanwaar ook pendelbussen vertrekken. Parkeerplaatsen zijn beperkt en het is vereist vooraf uw parkeerplaats te betalen en reserveren via deze website. Hou met deze optie dus rekening in uw schema dat u nog een pittig stuk bergop moet wandelen.

Openbaar vervoer vanaf Napels:

 • Stap 1: Vanuit Napels vertrekt u eerst naar Herculaneum. Vanaf het 'Centraal Station - Piazza Garibaldi' vertrekken de Circumvesuviana-treinen richting Sorrento (Lijn 1). U stapt na ongeveer een kwartier uit bij de halte 'Ercolano Scavi'. De treinen rijden 2 tot 3 keer per uur en een retourtje zal u ongeveer 5 euro kosten (uw treintickets koopt u gewoon op het station).
 • Stap 2: Vanaf het 'Piazzale Stazione', het plein bij het treinstation van Herculaneum, vertrekt de 'Vesuvius Express' (Tip: reserveer hier alvast uw tickets voor de Vesuvio Express of nog beter, met dit handige combiticket heeft u zowel de Vesuvio Express als het entreetickets voor de Vesuvius). Dit is een pendelbus die u voor 15 euro heen en terugbrengt, vlakbij het ticketkantoor op de Vesuvius. De busrit duurt ongeveer 20 minuten en de bus vertrekt elke 40 minuten. Bussen rijden echter alleen tussen 9:00 en 13:30 uur waardoor u in de ochtend de vulkaan moet bezoeken.

1. Vesuvio Express + Vesuvius ticket 2. Tickets Vesuvio Express

Tours vanaf Napels: Helaas is het bezoeken van de Vesuvius een hele logistieke uitdaging geworden. De makkelijkste manier om de vulkaan te bezoeken is absoluut met een georganiseerde tour met een gids. Hierbij voorkomt u de lastige planning van het openbaar vervoer, onnodig bergop lopen, het onduidelijke schema van de Vesuvius Express en het missen van uw tijdslot bij de toegangspoortjes. Voor een volledig georganiseerde tour heeft u de keuze uit 3 verschillende opties:

Tijden
 • Januari, februari, november, december: openingstijden dagelijks van 9.00 tot 15.00 uur
 • Maart en oktober: openingstijden dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur
 • April, mei, juni, september: dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur
 • Juli en augustus: dagelijks van 9.00 tot 18.00 uur
Praktisch
 • Bij onveilige weersomstandigheden kan de toegang tot de krater afgesloten worden.
 • Het is na de toegangspoortjes een pittig stuk van bijna 30 minuten bergop lopen, trek dus goede schoenen aan
 • Neem voldoende drinkwater mee
 • Bezoek in de zomer de vulkaan bij Napels bij voorkeur in de ochtend i.v.m. de temperatuur
 • Er zijn geen toiletten na de toegangspoortjes
 • Koop uw Vesuvius tickets i.v.m. de coronamaatregelen vooraf online (tickets online reserveren)

Vesuvius, de vulkaan bij Napels

De vulkaan Vesuvius vind je ten zuidoosten van Napels. Het is de op een na grootste vulkaan van Italië, met een hoogte van 1281 meter en doorsnee van 8 kilometer. De Vesuvius is een stratovulkaan en heeft de vorm van een kegel. De hellingen van stratovulkanen zijn stijl en hebben explosieve uitbarstingen. De lagen zijn opgebouwd uit verschillende lagen zoals gestold lava, tefra en as.

De grote uitbarsting van Vesuvius in 79

Het ontstaan van Vesuvius gaat terug naar het jaar 79 na Christus, toen barstte namelijk Mount Somma uit. Het verwoeste de steden Pompeii en Herculaneum. De steden werden bedolven onder een grote laag as en modder. Er zijn een groot aantal mensen overleden tijdens deze vulkaanuitbarsting, alleen is niet bekend hoeveel. Mount Somma klapte daarna ineen en zo ontstond Vesuvius. Deze grote uitbarsting krijgt ook wel de naam Somma Vesuvius complex.

VesuviusDe imposante Vesuvius vulkaan bij Napels
Vesuvius bezoekenBreng een bezoek aan de rand van de krater

Uitbarstingen van Vesuvius na het jaar 79

Romeinse steden zoals Pompeï en Herculaneum werden dus weggevaagd in het jaar 79, maar ook de eeuwen die volgden barstte de vulkaan verschillende keren uit, tot het jaar 1631. In dit jaar was er nog een explosieve uitbarsting, daarna werd er nog wel activiteit gemeten met kleine uitbarstingen, maar niet heel explosief meer. De laatste kleine uitbarsting dateert uit 1944. Vesuvius is vandaag de dag wel nog steeds actief en deze activiteiten worden dan ook goed gemeten.

Het nationale park Vesuvius

De Vesuvius is tegenwoordig gewoon te bezoeken en sinds 1995 heeft het de status van een nationaal park. Je hebt wandelpaden rondom en bovenop de vulkaan om het bijzondere vulkaanlandschap te ervaren. Het is zelfs mogelijk om rond de krater te lopen. Zodra je na een pittige wandeling bergop bij de kratermond bent zie je af en toe wat rook uit de krater komen, maar ook niet meer dan dat. Daarnaast heb je na het beklimmen van de Vesuvius ook een prachtig uitzicht op de stad Napels.

De vulkaan bij Napels beklimmen?

Tip: Doordat het bezoeken van de Vesuvius een logistieke uitdaging is kiezen veel toeristen ervoor om een georganiseerde dagtocht te maken vanuit Napels, al dan niet gecombineerd met Pompei of Herculaneum. Een aantal aanbieders met goede beoordelingen:

Video: Wat als de vulkaan zou ontploffen?

 


Waar ligt de Vesuvius in Italië?

FAQ Tickets Vesuvius bezoeken

Kan ik de Vesuvius bezoeken?

Jazeker, u kunt met uw auto tot 1 kilometer van het ticketkantoor komen. Vanaf hier kunt u een pittige wandeling maken richting de kratermond van de Vesuvius, alwaar u schitterend uitzicht zult hebben over de omgeving. Ook kunt u vanuit Napels georganiseerde excursies boeken. Meer info over het bezoeken van de Vesuvius.

Hoe boek ik tickets voor Pompeï?

Pompeii laat een beperkt aantal bezoekers per uur toe, waardoor het handig kan zijn online uw tickets te reserveren. De meeste bezoekers kiezen echter voor een rondleiding met gids, aangezien dit de manier is om het verhaal achter de archeologische opgravingen van Pompeii te leren kennen. In dit artikel leest u alles over het boeken van tickets en tours in Pompeii.

Hoe hoog is de Vesuvius vulkaan?

De vulkaan bij Napels heeft een hoogte van 1281 meter. Meer info over het beklimmen van de vulkaan Vesuvius.

Wat is er te doen in Napels?

De belangrijke attracties rond Napels zijn de archeologische gebieden van Pompeï en Herculaneum, welke bekend zijn geworden door de uitbarsting van de aangrenzende Vesusvius vulkaan. In de stad Napels zelf zijn de prachtige familiekapel Cappella Sansevero, het ondergrondse Napels van Napoli Sotterranea, de catacomben van San Gennaro en het archeologische museum de meest bezochte bezienswaardigheden. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Napels bezienswaardigheden.

vesuvius vulkaan bezoeken
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."