Napels / Bezienswaardigheden / Pompeii

Pompeii (Pompeï in Italië)

Pompeii tickets, tours en tips Pompeï bezoeken vanaf Napels

Pompeii tickets

Bezoek vanuit Napels de opgravingen van de Romeinse stad Pompeii in Italië, welke in het jaar 79 werd getroffen door de vulkaan Vesuvius. Wat zijn de Pompeï bezienswaardigheden? Pompeii Tickets, rondleidingen en tours vanaf Napels.

Tours & Tickets Pompeï bezoeken

Locatie

Archaeological Park of Pompeii, Via Villa dei Misteri, Pompei (Dit is ongeveer 22 kilometer van het centrum van Napels).

Met de auto: Vlakbij de ingang van het park is een grote parkeerplaats 'Pompei Scavi Parcheggio' waar u voor 3 euro per uur uw auto kunt parkeren. Ook is het mogelijk uw auto te parkeren bij privé-parkings in het stadje Pompeii zelf. Tip: U kunt tijdens het reserveren van uw ticket ook als extra optie kiezen voor het toevoegen van een parkeerkaart voor slechts 10 euro.

Openbaar vervoer: Vanuit Napels kunt u makkelijk én goedkoop Pompeï bezoeken. Vanaf het 'Centraal Station - Piazza Garibaldi' vertrekken de Circumvesuviana-treinen richting Sorrento (Lijn 1). U stopt na ongeveer 40 minuten bij de halte 'Pompeii Scavi - Villa dei Misteri', waar u uitstapt tegenover de hoofdingang van het archeologische park. De drukke treinen rijden 2 tot 3 keer per uur en een retourtje zal u ongeveer 6 euro kosten (uw tickets koopt u gewoon op het station).

Tour vanaf Napels: Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een tour met gids waarbij u wordt opgehaald vanaf uw hotel in Napels. Deze tour met gids is al te boeken vanaf € 48,45. Wilt u ook de Vesuvius bezoeken? Dan zijn deze tour en deze tour aanraders waarbij u met een gids een dag zonder zorgen op pad zult gaan.

Tickets

Let op: Pompeii laat maar een beperkt aantal bezoekers toe per tijdslot. Het is daarom altijd aanbevolen vooraf uw tickets te reserveren voor een tijdslot zodat u direct naar binnen kunt bij aankomst:

Toegangstickets

 • Tickets Pompeii incl. reserveringstoeslag vanaf € 23,00 (online reserveren)
 • 18 - 24 jaar € 5,50 en onder 18 jaar € 3,00
 • Audioguide € 9,00
 • Bespaartip: Het toegangsticket voor Pompeii is ook onderdeel van de voordelige Naples City Card en de Vesuvius & Pompeii Pass. Meer info over deze handige passen.

Rondleidingen

Tip: Om Pompeii beter te begrijpen en het verhaal achter de stenen te begrijpen, raad ik u altijd aan het archeologische park te bezoeken met een audiogids (als extra optie te kiezen wanneer u de tickets online reserveert) of nog beter, met een enthousiaste gids. Ik raad u de volgende tours in Pompeii aan:

 • Rondleiding met Engelstalige gids, vanaf € 52,25 (Afgelopen bezoek heb ik met veel plezier deze tour gevolgd waarbij ik in 2 uur de belangrijke highlights te zien kreeg. Meer aanbod bij deze aanbieder)
 • Rondleiding met gids + vervoer vanaf hotel in Napels, vanaf € 50,25 (online reserveren)
 • Rondleiding met gids + Vesuvius + vervoer vanaf hotel in Napels, vanaf € 100,00 (online reserveren of via deze aanbieder)

Tijden
 • Maandag t/m zondag: openingstijden van 9:00 - 19:00 uur (laatste toegang 17:30 uur)
 • November t/m maart sluit het park om 17:00 uur
 • Gesloten: 25 december, 1 mei en 1 januari

Pompeï, een stad bedolven onder vulkaanas

Pompeï (of Pompeii in het Italiaans) ligt 22 kilometer van het centrum van Napels en is gelegen aan de voet van de Vesuvius vulkaan. De stad is ontstaan rond de 8e eeuw voor Christus door het volk van de Osken. Veelal werden steden in Campanië opgebouwd door Griekse kolonisten, Pompeï is hierin ook geen uitzondering geworden door de goede vruchtbare grond rond de vulkaan. De stad werd in haar geschiedenis een aantal keer veroverd. Etrusken deden dat in de 6e eeuw voor Christus en in de 5e eeuw voor Christus, net zoals als de rest van Campanië, door de Samnieten. Deze veroveringen kwamen tot een einde toen de Romeinen de 4e eeuw voor Christus de Samnieten versloegen.

Pompeï en de versterking door de Romeinen

Pompeï werd versterkt door de Romeinen, al zag het volk van de stad de verovering niet zitten en kwam in opstand. De Romeinen lieten dit niet ongestraft en lokten een oorlog uit. In het jaar 89 voor Christus werd Pompeï belegerd door de Romeinen en 9 jaar later gaf Pompeï zich over. Het werd een officiële Romeinse provincie. Al dan niet of de verovering juist was voor het volk van Pompeï, de stad floreerde en ontwikkelde zich tot een belangrijke handelsplaats vanwegde de ligging aan de monding van de rivier en de goede vruchtbare grond. De stad trok hierdoor ook veel welgestelde Romeinen aan.

PompeïPompeii, een bijzondere ontdekkingstocht
PompeiiDe Tempel van Jupiter met op de achtergrond de Vesuvius

De vulkaan Vesuvius brengt totale schade aan Pompeï

Aardbevingen waren normaal in deze tijd en niet veel mensen keken ervan op. In 62 na Christus deed zich een grote aardbeving voor waarna er chaos uitbrak en de stad heftige schade had geleden. Een deel van de inwoners van Pompeï vluchtten, maar sommige bleven in de stad om het weer opnieuw op te bouwen. Niet wetende dat deze aardbeving de opmaat was voor een veel grotere ramp. Pompeï lag een de voet van de vulkaan Vesuvius en werd in 79 helemaal bedekt in een laag vol as van de vulkaan. Tijdens de uitbarsting woonden er rond de 20.000 mensen en was het tevens een veel bezochte vakantiebestemming voor de Romeinen. Hoewel een groot deel de stad wist te ontvluchten, werd het achterblijvende restant van de bevolking juist in de opvolgende nacht overvallen door de plotseling neerdalende aswolk. Alleen al in Pompeii werden er 1000 restanten van mensen gevonden.

Pompei ItaliëRestanten van de poort van de Macellum, de vleesmarkt
Pompeii bezoekenEén van de beroemde mummies bezoeken met uw Pompeï tickets

Eeuwen later wordt Pompeï herontdekt

Door de vulkaanuitbarsting raakten steden als Pompeï en Herculaneum in de vergetelheid. De stad werd helemaal compleet bedekt met een metershoge aslaag. Uiteindelijk in het jaar 1599 werd de stad teruggevonden tijdens het graven van een kanaal. Later in de 18e eeuw deed men moeite om de twee steden uit de aslaag te halen. Als we naar het heden kijken is Pompeï een enorme toeristische attractie en tevens een bloeiend gebied voor historici en archeologen. Mede door de aslaag is alles goed bewaard gebleven. Ten opzichte van de opgravingen van Herculaneum zult u een groot verschil zien, doordat deze stad werd opgeslokt door de lavastroom.

Pompeï, de schatkamer voor archeologen

In Pompeï kan je het dagelijkse leven van de Romeinse tijd bestuderen, iets wat in veel andere steden onmogelijk is. Er werd verondersteld dat de uitbarsting van de Vesuvius op 24 augustus 79 plaatsvond, maar door archeologische onderzoeken in 2018 is deze datum bijgesteld naar 24 oktober om 1 uur in de middag.

Pompei NapelsGranai del Foro met een kindermummie, te bezoeken met uw entreeticket
Pompeii ticketsRestanten van de Romeinse thermen in Pompeji

Bezienswaardigheden Pompeï

Waarschijnlijk heeft u te weinig tijd om hele volledige gebied van de opgravingen van Pompeï Italië te bezoeken. De oorspronkelijke stad bevatte namelijk ruim 1500 gebouwen en huizen. Er zijn tegenwoordig te weinig financiële middelen om het volledige gebied te restaureren en sommige delen zijn in minder goede staat of nog niet opgegraven. Op de website pompeiisite.org kan je zien welke huizen en sites er open zijn, maar de meest actuele informatie vindt u op de informatieborden ter plekke. Natuurlijk kan je ook zonder plan Pompeï bezoeken en verdwalen door de straten en het gevoel van de Romeinse periode herbeleven. Om u alvast op weg te helpen, enkele gebouwen van Pompeï die absoluut de moeite waard zijn en u meteen kunt omcirkelen op de plattegrond die u krijgt bij de ingang van het park. Pompeii is opgedeeld in verschillende regio's welke omgeven werden door een stadsmuur. Per regio de hoogtepunten bij elkaar:

Regio I

 • Casa e Thermopolium di Vetutius Placidus was een kleine fastfood restaurant. Je ziet hier duidelijk de toonbank en de verschillende oude potten waarin eten werden bewaard.

Regio II

 • Het Anfiteatro (amfitheater) werd gebruikt voor het gladiatorenspel. Deze site is nog redelijk intact en laat de plek zien waar 20.000 bezoekers konden genieten van vechtende gladiatoren.
 • Naast het Anfiteatro vind je Palestra Grande, een oud gymnasium. Vermoedelijk waren er tijdens de uitbarsting van Vesuvius jongeren aan het sporten, want er zijn lichamen aan de uitgang gevonden van jongens die waarschijnlijk probeerden te ontsnappen.

Regio VI

 • Casa del Fauno: Het grootste en meest luxe paleis van Pompeï. Verschillende vloermozaïeken zijn tegenwoordig te bewonderen in het Archeologisch Museum van Napels.
 • Casa del Poeta Tragico: De bezienswaardigheid van dit huis is het mozaïek waarbij wordt gewaarschuwd voor de gevaarlijke hond.
 • Villa dei Misteri: Een luxe villa buiten de stadspoorten van waarschijnlijk een agrarische familie welke schitterend bewaarde muurschilderingen heeft. Deze villa ligt een eindje lopen van de andere bezienswaardigheden, maar de fresco's zijn absoluut de moeite waard om te bekijken.

Regio VII

 • Forum: Het centrale plein en de ontmoetingsplek van de stad Pompeï, omringd door o.a. enkele markten voor textiel, vlees en graan. Aan de zijde van de Vesuvius staan nog enkele zuilen van de Tempio di Giove (Tempel van Jupiter). Het opvallende bronzen standbeeld op het forum is geen oorspronkelijk werk, maar een blijvende herinnering aan een kunstexpositie in Pompeï.
 • Terme del Foro: De warmwaterbaden die werden verwarmd met een kolenkachel. In deze thermen baadde de Romeinse bevolking.
 • Santuario di Apollo: De Tempel van Apollo laat zien hoe de Romeinen Griekse tradities hebben overgenomen. Op de tempel ziet u twee bronzen replica's van Apollo en Diana.
 • Granai del Foro: grenzend aan het forum is een grote opslagplaats van amforen en zijn er verschillende gipsbeelden te bewonderen.
 • Een van de mooiste bezienswaardigheden van Pompeï is de Lupanare, één van de voormalige bordelen van de stad. Er is een wachtrij om binnen te komen. Je vindt er goed bewaard gebleven erotische fresco's.
 • Casa de Sirico: In deze 'domus' van een welgestelde bakkersfamilie zijn goed de verschillende vertrekken van een villa te bewonderen evenals een aantal gipsen mummies.
 • Terme Stabiane: Dit zijn de oudste van de vier openbare thermen van de stad, waar de verschillende type badruimtes nog goed te zien zijn.

Regio VIII

 • Teatro Grande: Het theater in hoefijzervorm waar komedies en mimespelen werden vertoond.
 • Templo di Iside: Oftewel de Tempel van Isis, gewijd aan de Egyptische godin van de vruchtbaarheid.
Tickets PompeïVilla dei Misteri, een Romeinse villa uit de 2e eeuw met goed bewaarde fresco's
rondleiding PompeiiGranai del Foro met tal van oude potten en werktuigen

Pompeï bezoeken en tickets

Door de grootte van Pompeï is er veel te doen en te zien. Je kan zelfs een paar dagen uittrekken om alles zo goed mogelijk in je op te nemen, maar de meeste bezoekers zullen in een middag de belangrijkste hoogtepunten kunnen bekijken. De stad is vanuit Napels goed te bereiken met een treinverbinding van slechts 40 minuten. Aanbevolen is om goede wandelschoenen aan te trekken, want de kasseien van de sites zijn ongelijk en niet gemakkelijk te bewandelen. Een absolute aanrader is om te kiezen voor een echte gids als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en verhalen van Pompeï, zodat het archeologische gebied beter tot de verbeelding zal gaan spreken.

Aanbevolen: Veel toeristen kiezen er vanuit Napels voor om een georganiseerde dagtocht te boeken (dagtocht vanaf Napels reserveren of via deze aanbieder), waarbij zowel de gids van Pompeï is inbegrepen als een bezoek aan de Vesuvius vulkaan; wanneer u op één dag beide bezienswaardigheden op eigen gelegenheid wilt bezoeken kan met name een bezoek aan de Vesuvius een logistieke uitdaging zijn. Onderstaande excursies maken er een onbezorgde dagtocht van. Wanneer u alleen Pompeï wilt bezoeken kunt u ook eenvoudig online tickets reserveren.

Video: Documentaire over Pompeï

 


Waar ligt Pompeï in Italië?

FAQ Pompei bezoeken

Hoe boek ik tickets of een rondleiding?

Pompeii laat een beperkt aantal bezoekers per uur toe, waardoor het verstandig kan zijn online uw tickets te reserveren. De meeste toeristen kiezen echter voor een rondleiding met gids, aangezien dit de manier is om het verhaal achter de archeologische opgravingen te leren kennen. In dit artikel leest u alles over het boeken van tickets en tours in Pompeï.

Hoe Pompeï bezoeken vanuit Napels?

Vanuit het treinstation in Napels vertrekken de Circumvesuviana-treinen, waarmee u in 40 minuten tegenover de hoofdingang van Pompeï staat. Verder zijn er verschillende touraanbieders die excursies met gids organiseren vanuit Napels. Meer info over het bezoeken van Pompeï.

Wat is er te doen in Napels?

De belangrijke attracties rond Napels zijn de archeologische gebieden van Pompeï en Herculaneum, welke bekend zijn geworden door de uitbarsting van de aangrenzende Vesusvius vulkaan. In de stad Napels zelf zijn de prachtige familiekapel Cappella Sansevero, het ondergrondse Napels van Napoli Sotterranea, de catacomben van San Gennaro en het archeologische museum de meest bezochte bezienswaardigheden. In dit artikel leest u alles over de Top 25 Napels bezienswaardigheden.

pompei bezoeken
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."