Napels / Openbaar Vervoer & Metro

Metro Napels & Openbaar Vervoer

De metro, bussen, treinen en veerboten in Napels (Napoli)

metro napels

Alle info over de metro, veerboten, treinen, hop on hop off bussen en andere vervoersmogelijkheden in het centrum van Napels (Napoli).

Openbaar vervoer Napels

Veel bezienswaardigheden van Napels liggen in het historische centrum van Napels, maar juist ook buiten het centrum liggen een aantal belangrijke highlights. De vervoersmogelijkheden van Napels op een rij:

Metro NapelsDe comfortabele metro in Napels
Metrostation NapelsHet prachtige metrostation Toledo, een bezienswaardigheid van lijn 1

1. Metro binnen Napels

Het netwerk van Napels bestaat ten eerste uit twee metrolijnen van ANM, namelijk de meest gebruikte en centrale gele lijn 1, daarnaast is er ook een paarse lijn 6 welke u waarschijnlijk niet zult gebruiken. Daarnaast heeft het netwerk nog vier voorstadstreinen van verschillende maatschappijen, namelijk lijn 2 t/m 5. Met name lijn 2 heeft een aansluiting op metrolijn 1 en stopt in de buurt van verschillende bezienswaardigheden.

 • De metrolijn 1 rijdt elke 14 minuten tussen 6:00 en 22:30 uur
 • Tickets koopt u in de metrostations bij een kaartjesautomaat of een bemande ticketbalie. U heeft hierbij de keuze uit de volgende tickets wanneer u binnen de stad blijft (binnen het witte gedeelte van onderstaande plattegrond):
  • Biglietto corsa singola: geldig voor één reis op één ANM-voertuig (dus niet in lijn 2 t/m 5) Prijs: 1,10 euro.
  • Biglietto a tempo valido 90 minuti (biglietti intergrati TIC): 90 minuten geldig voor één of meerdere ritten, ook van verschillende maatschappijen en de kabelbanen (funicolari). Prijs: 1,60 euro
  • Biglietto giornaliero (biglietti intergrati TIC): dagticket, tot 24:00 uur onbeperkt aantal ritten, ook van verschillende maatschappijen en de kabelbanen (funicolari). Prijs: 4,50 euro

Hieronder treft u een link naar de Moovit routeplanner:

Routeplanner Moovit

Hieronder treft u een link naar de gedetailleerde kaart van de metro en treinen:

Plattegrond metro Napels

Metro Napoli

2. Funicolare (kabelbanen)

Op bovenstaande metrokaart staan ook vier oranje lijnen van de 'Funicolare', oftewel de kabelbanen van Napels met in totaal 14 stations die ideaal zijn om bovenop de heuvels te komen. Deze kabelbanen worden uitgebaat door vervoersmaatschappij ANM die ook metrolijn 1 beheert. Met name de 'Funicolare di Montesanto' wordt door toeristen veel gebruikt om het Castel Sant' Elmo en het klooster San Martino te bezoeken. Tickets voor de funicolare koopt u eenvoudig in de automaten van het station van de kabelbaan. Hierbij heeft u de keuze heeft uit dezelfde tickets als hierboven beschreven staan bij de metro.

3. Treinen buiten de stad

Vanaf Piazza Garibaldi (Centraal Station) vertrekken verschillende treinen. Voor het reserveren van tickets naar steden die verder weg liggen zoals Rome, Salerno en Caserta kunt u het beste de routeplanner van Trenitalia gebruiken. Voor het bezoeken van de topattracties Pompeï, Herculaneum en de Vesuvius bent u aangewezen op de Circumvesuviana-treinen richting Sorrento. In onderstaande artikelen vertellen wij u precies hoe u met de trein deze bezienswaardigheid kunt bezoeken. Voor andere bestemmingen raden wij u aan onderstaande Moovit routeplanner te gebruiken.

Hieronder treft u een link naar de Moovit routeplanner voor andere bestemmingen:

Routeplanner Moovit

Funicolare NapelsHet kasteel Castel Sant'Elmo is bereikbaar met de 'Funicolare di Montesanto'
Bus NapelsDe Hop on Hop off bus is een makkelijke manier om de stad te verkennen

4. Hop-on Hop-off bussen

Een leuke manier om de stad Napels te ontdekken is met de populaire toeristenbus. Deze hop-on hop-off bussen hebben 2 verschillende routes, waardoor u eenvoudig de belangrijkste Napels bezienswaardigheden kunt bezoeken met een audiogids.

De Hop-on Hop-off tickets kunt u hier bij Tiqets.nl aanschaffen, waarbij u 25 euro per tickets betaalt en 11,50 euro voor kinderen van 5 tot 15 jaar. U kunt vervolgens in de bus uw gekochte tickets op uw mobiel laten zien.

 • Lijn A (Places of the Art): route van 45 minuten langs de hoogtepunten in het historische centrum
 • Lijn B (Views of the Gulf): route van 70 minuten langs de kust richting Posillipo
 • Plattegrond routes

5. Van en naar vliegveld Napels

Wilt u van het vliegveld naar het centrum van Napels of omgekeerd? Doordat de luchthaven slechts op 6 kilometer van het stadscentrum ligt staat u binnen een kwartier met de bus, taxi of privé transfer in het centrum van Napels. Lees in dit uitgebreide artikel alles over de vervoersmogelijkheden vanaf het vliegveld:

Vervoer vliegveld Napels

6. Eilanden bezoeken per veerboot

Veerboot NapelsEen veerboot die vertrekt vanaf Napels
Procida veerbootProcida is één van de mooie eilanden die u per veerboot kunt bezoeken

Vanuit de haven van Napels vertrekken dagelijks 39 veerboten naar met name de eilanden voor de kust van Napels, maar ook naar verdere bestemmingen zoals Sicilië. In het artikel over de omgeving van Napels kunt u meer lezen over dagtochten in de omgeving van Napels, zoals de mooie eilanden Capri, Procida en Ischia welke allemaal binnen een uur varen met de veerboot liggen. Kies uw gewenste bestemming om doorverwezen te worden voor de dienstregeling en het reserveren van tickets:

 • Veerboot Capri, enkele reis 50 minuten en retourtickets tussen de 40 en 50 euro
 • Veerboot Ischia, enkele reis 60 minuten en retourtickets rond de 40 euro
 • Veerboot Procida, enkele reis 40 minuten en retourtickets tussen de 30 en 40 euro

Of boek uw tickets voor de veerboot rechtstreeks via onderstaande widget (kies eerst 'Gulf of Napoli)':

Wilt u de eilanden Capri, Procida en/of Ischia liever bezoeken met een georganiseerde dagtocht, waarbij uw tickets voor de veerboot voor u geregeld worden. Bekijk dan eens onderstaande excursies:

Vervoer in Napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."