Napels / Bezienswaardigheden / Catacomben van Napels

Catacombe di San Gennaro & San Gaudioso

Breng een bezoek aan de catacomben van Napels

Catacomben Napels

Op verschillende plekken onder de stad Napels bevinden zich catacombes, waarvan u de catacomben van San Gennaro en die van San Gaudioso kunt bezoeken.

Info & Tickets Catacombe di San Gennaro & San Gaudioso

Locatie
 • Catacombe di San Gennaro: Bij de Basilica del Buon Consiglio, Via Capodimonte, 13 (1,8 kilometer lopen vanaf metrohalte 'Museo', wel bereikbaar met verschillende stadsbussen)
 • Catacombe di San Gaudioso: Basilica Santa Maria della Sanità, Piazza Sanità, 14 (900 meter lopen vanaf metrohalte 'Museo')
Tickets

Let op: U koopt een ticket waarmee u beide catacombes mag bezoeken binnen 12 maanden. Het is alleen mogelijk om de catacombes te bezoeken met een rondleiding, daarom raden wij u altijd aan vooraf uw tickets te reserveren bij één van de twee locaties. Wanneer u er slechts één wilt bezoeken is San Gennaro de beste keuze.

 • Combiticket met reserveren rondleiding San Gennaro, vanaf € 11,00 (tickets reserveren)
 • Combiticket met reserveren rondleiding San Gaudioso, vanaf € 11,00 (tickets reserveren)
 • 6 - 18 jaar € 5,50 en studenten / 65+ € 7,70
 • Onder 6 jaar gratis entree

Tickets reserveren

Tijden
  San Gennaro
 • Van maandag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur (laatste toegang 17:00 uur)
 • San Gaudioso
 • Van maandag t/m zondag van 10:00 tot 13:00 uur (Laatste toegang 13:00 uur)

Catacombe di San Gennaro & San Gaudioso

Napels is een stad met veel historie en een stad die zich kenmerkt door de verschillende lagen die u onder de stad kunt aantreffen. De lagen geven elk een stukje geschiedenis weer. Het verleden van de stad duikt op onder verschillende delen van de huidige stad. Zo treft u buiten de oorspronkelijke stad ook eeuwenoude catacombes waarvan de catacombes van San Gennaro en de catacombes van San Gaudioso te bezoeken zijn met een rondleiding.

De catacomben van San Gennaro

De catacomben van San Gennaro waren in eerste instantie waarschijnlijk de graftombes van een adellijke familie. Het stelsel dat is uitgehouwen uit het tufsteen dateert uit de 2e eeuw na Christus. Vervolgens werden de tombes ter beschikking gesteld aan de Christelijke gemeenschap. Uitbreidingen in de 4e eeuw volgden op de onderste van de twee verdiepingen ('de basiliek') na het bijzetten van de stoffelijke resten van de eerste beschermheer van Napels, de heilige Agrippinus.

De bovenste ruimte van de catacombe staat ook bekend als de begraafplaats van de bisschoppen en werd vooral bekend na de uitbreiding met de overblijfselen van martelaar San Gennaro in de vijfde eeuw. De aanwezigheid van deze martelaar veranderde de bovenste catacombe in een bedevaartsoord en een begeerde begraafplaats. De catacomben van San Gennaro hebben veel grotere ruimtes ten opzichte van de Romeinse catacomben. Reden hiervoor is de bewerkbaarheid en sterkte van het tufsteen.

San Gennaro catacomben NapelsDe San Gennaro catacombes in Napels
Catacombe di San GennaroFresco in de Catacombe di San Gennaro

De catacomben van San Gaudioso

Gaudiosus van Napels of Gaudiosus de Afrikaan was bisschop van Abitinia, Tunesië in de 5e eeuw na Christus. Hoe hij in Napels terecht kwam was een toevallige gebeurtenis. Gaudioso weigerde zich te bekeren tot het Arianisme, dus zette Koning Genseric van Tunesië hem op een boot zonder roeispanen en zeilen en kwam zo terecht in Napels. Hij stierf in Napels tussen het jaar 451 en 453 en werd begraven buiten de stadsmuren. Zijn begraafplaats begon snel veel devotie op te wekken. Vanaf die tijd breidden zich de ondergrondse Christelijk begraafplaatsen uit en geleidelijk aan ontstonden de catacomben van San Gaudioso. Het fresco werk wat je zult zien dateert uit de 5e of 6e eeuw. Een ander interessant detail is de aanwezigheid van twee kandelaars, die je vaak vindt in Afrikaanse voorstellingen.

Rondleiding door de catacomben?

Beide catacombes zijn alleen te bezoeken met een rondleiding. Met het toegangsbewijs dat u krijgt bij de ingang kunt u vervolgens binnen 12 maanden ook gratis de andere catacombes bezoeken. Wanneer u maar korte tijd in Napels bent en u een keuze moet maken tussen de verschillende catacombes, raden wij u de iets grotere catacombes van San Gennaro aan. Reserveer hier alvast uw rondleiding:


Waar liggen de catacombes in Napels?

De catacombes van San Gennaro liggen aan de voet van het Capodimonte park. De catacombes van San Gaudiose liggen op één kilometer afstand (dichterbij het oude stadscentrum) en zijn makkelijk te bereiken door de weg Corso Amedeo de Savoia te volgen terug naar het oude centrum.

catacombe di napoli
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."