Napels / Bezienswaardigheden / Castel Sant'Elmo

Castel Sant'Elmo Napels

Funicolaire naar het kasteel en uitzicht op de Vomero berg van Napels

Castel Sant'Elmo Napels

Het Castel Sant'Elmo is een militair fort op de berg Vomero van Napels en tegenwoordig hét uitzichtspunt over de stad Napoli en eenvoudig te bereiken met de Funicolare di Montesanto.

Info Castel Sant'Elmo & Tickets Museo del Novecento

Locatie Het kasteel ligt bovenop de Vomeroberg (adres: Via Tito Angelini, 20/A), waardoor het een pittige klim bergopwaarts is om het kasteel te bezoeken vanuit de oude stad. De makkelijkste manier is om gebruik te maken van één van de drie kabelbanen (funicolare) die de berg Vomero bestijgen, waarvan de 'Funicolare di Montesanto' het dichtste bij stopt. Deze kabelbaan vertrekt bij metrohalte 'Montesanto' en zet u bovenop de berg af bij de halte 'Morghen'; dit is 5 minuten lopen van het kasteel Sant'Elmo en het San Martino klooster. De kabelbaan rijdt dagelijks tussen 7:00 en 22:00 uur en werkt met hetzelfde systeem als de metrotickets (een enkele reis kost € 1,10 en een metrodagkaart € 4,50).
Tickets Ticket kasteel (incl. Museo del Novecento) € 2,50
Tijden Dagelijks van 8:30 - 19:30 uur (last entry 18:30 uur)

Castel Sant’Elmo, het kasteel op de Vomero berg

Bij het fort van Castel Sant' Elmo kijk je op indrukwekkende wijze neer op Napels. Het fort is gelegen op de top van de Vomero heuvel en bied je daarnaast een buitengewoon vergezicht uitgestrekt van het achterland tot de eilanden en van het schiereiland Sorrento tot de Vesuvius. De hoge ligging, de grote gracht en de zeshoekige stervorm maken van dit fort een toeristische trekpleister in Napels.

De eerste documentatie over Castel Sant' Elmo dateert terug naar de tweede helft van de 13e eeuw. Roberto van Anjou gaf opdracht aan architect en beeldhouwer Tino di Camaino om in 1329 te beginnen aan de werkzaamheden van Castel Sant' Elmo. Tussen 1537 en 1547 begon onderkoning Don Pedro de Toledo met wederopbouw werkzaamheden. Met als resultaat het zeshoekige fort wat we nu kennen. Een explosie in 1587 verwoestte een groot deel van het kasteel. De wederopbouw kwam op naam van architect Domenico Fontana.

Kasteel Sant Elmo NapelsHet terrein van het kasteel in Napels op de Vomero is te bezoeken
Castel Sant ElmoVanaf Castel Sant'Elmo heb je uitzicht op Napels en de Vesuvius

Functies van Castel Sant' Elmo

Het Sant' Elmo kasteel van Napels kreeg meer bekendheid door haar rol in de Revolutie van 1799. Een groep intellectuelen maakten zich meester van het fort en riepen de Napolitaanse Republiek uit. Dit geheel geïnspireerd door de Franse Revolutie. In de 19e eeuw diende het fort als gevangenis. Eerst door de Bourbons, daarna door de Nationale Garde. Na restauratiewerkzaamheden werd Castel Sant' Elmo het hoofdkantoor van het Polo Museale della Campania, het musea netwerk van Campanië.

Met de funicolare naar Castel Sant' Elmo

Je bereikt Castel Sant' Elmo o.a. door een wandeling te maken door de stijlvolle wijk Vomero, welke u eenvoudig kunt bereiken met één van de drie kabelbanen, zoals de kabelbaan 'Funicolare di Montesanto'. Totaal gaan er drie verschillende kabelbanen naar de top van de Vomero berg. Aangekomen bij de ingang van het kasteel wandel je langs de wachttorens, terwijl je de fantastische uitzichten ziet op de stad en de golf van Napels. Geregeld vinden er culturele activiteiten en evenementen nplaats in kasteel Sant' Elmo, die brengen veel levendigheid en activiteiten in het kasteel.

Tip 1: Combineer een bezoek aan het kasteel met het naastgelegen klooster 'Certosa di San Martino'.

Tip 2: Sportief aangelegd? In plaats van de funicolare kunt u ook naar beneden wandelen. Tegenover het klooster kunt u via een pad in slechte staat via vele traptredes afdalen. Het is een verwaarloosd pad met o.a. aan alle kanten graffiti, waarbij u door een armer deel van Napels afdaalt en u uiteindelijk via de achterzijde van de wijk 'Quartieiri Spagnoli' terugkomt in het centrum. Een interessante manier om ook eens een ander stukje Napels te ontdekken.

Castell Sant Elmo NapoliCastell Sant'Elmo ligt bovenop de Vomero heuvel
Kabelbaan NapelsHet kasteel is bereikbaar met de 'funicolare'

Wat kun je allemaal doen in Vomero?

De wijk Vomero ligt dus hoger gelegen dan het centrum van Napels. Ze bedoelen dan ook letterlijk naar boven als ze naar Vomero gaan en naar beneden als ze naar het centrum van Napels gaan. Voor de meeste toeristen is dit een vergeten wijk, maar je kan er heerlijk winkelen in straten zoals Via Alessandro Scarlatti en Via Luca Giordano. Veel populaire merken zoals Nike en Zara hebben hier winkels. Als je echt rust zoekt bezoek dan het park in Vomero, Parco Villa Floridiana. Het is een groot park en je hebt hier een panorama terras met mooi uitzicht op de stad. Daarnaast zijn er verschillende eetgelegenheden met diverse restaurants die eten serveren uit verschillende delen van de wereld, van Mexicaans tot sushi.

Waar ligt Castel Sant'Elmo in Napels?

sant elmo kasteel napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."