Napels / Bezienswaardigheden / Gesù Nuovo

Gesù Nuovo kerk Napels

De sobere Chiesa del Gesù Nuovo heeft een schitterend interieur

Gesu Nuovo Napels

De Chiesa del Gesù Nuovo is een barokke kerk in Napels met een sobere gevel, maar van binnen de mooiste kerk van Napels.

Info & Entree Chiesa del Gesù Nuovo

Locatie Piazza del Gesù Nuovo, 2 , eenvoudig bereikbaar per metro (lijn 1 en dan nog 200 meter lopen vanaf metrohalte 'Dante')
Entree De kerk is gratis te bezoeken
Tijden
  • Maandag t/m zaterdag: 9:00 - 12:30 uur en 17:00 - 19:15 uur
  • Zondag: 8:30 - 13:30 uur en 16:30 - 19:30 uur

Gesù Nuovo, de mooiste kerk van Napels

De Gesù Nuovo (de 'Nieuwe Jezus') is een van de belangrijkste kerken van Napels en door zijn prachtige interieur misschien wel de mooiste kerk van Napels. De reden waarom deze basiliek de naam nieuwe Jezus meekreeg is om het te onderscheiden van de oude kerk van Jezus. Oorspronkelijk was het een 15-eeuws paleis dat werd gebouwd in 1470 door Prins Salerno Roberto Sanseverino. Het paleis werd beroemd door de schoonheid van het interieur met zijn vele fresco's, versierde vertrekken en beeldschone tuin. Het werd een toonaangevend voorbeeld voor de Napolitaanse Renaissance en Barok. Gesù Nuovo maakte in de loop van de eeuwen veel veranderingen door. Het werd eind 16e eeuw overgenomen door de Jezuïeten, die het helemaal lieten herbouwen. In de 18e eeuw werd het overgedragen aan de Franciscaanse Hervorming, waardoor het uiteindelijk in de 20e eeuw weer in handen kwam van de Jezuïeten. Dat is tot de dag van vandaag. Door luchtbombardementen in de Tweede Wereldoorlog ontstond er grote schade, aangezien één van de bommen door het plafond ging zonder te ontploffen. Die bom ligt nu nog steeds in de kerk. De laatste restauratie vond overigens plaats in 1975.

Kerk NapelsDe sobere gevel van de Gesu Nuovo
Gesu Nuovo NapelsHet zeer gedetailleerd interieur maakt dit de mooiste kerk in Napels

De gevel van de Gesù Nuovo

De voorgevel van Palazzo Sanseverino is de voorgevel van Gesù Nuovo. Een van de kenmerken van deze gevel is de structuur in kleine piramiden, een stijl die voornamelijk in de Venetiaanse renaissance werd gebruikt. Deze stijl was totaal onbekend in het zuiden van Italië. De marmeren deur is afkomstig van het oorspronkelijk paleis uit de 15e eeuw. De Jezuïeten brachten in de 17e eeuw wijzigingen aan in de bas-reliëfs, het fries en de kroonlijst. Daarnaast werden 2 zuilen toegevoegd aan de zijkant.


Waar ligt de Gesù Nuovo in Napels?

De kerk ligt aan het plein 'Piazza del Gesù Nuovo' vanwaar u de Spaccanapoli door het oude centrum kunt volgen. Aan dit plein ligt ook een andere mooie bezienswaardigheid, namelijk de Santa Chiara klooster.

gesu nuovo napoli
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."