Napels / Bezienswaardigheden / Ondergronds Napels

Ondergronds Napels (Napoli Sotterranea)

Naples Underground: Napoli Sotterranea tickets & Galleria Borbonica

Ondergronds Napels

Onder de oude stad van Napels bevindt zich een enorm uitgestrekt stelsel van grotten, gangen en catacombes. Bezoeken Naples Underground: Napoli Sotterranea, Galleria Borbonica tickets en Neapolis Sotterrata.

Het ondergrondse Napels

Onder het levendige historische centrum van Napels ligt een heel netwerk aan straten en pleinen die deels al door de Romeinen en Grieken zijn aangelegd en uiteghouwen uit het tufsteen. Als je wilt kun je op meerdere plekken in Napels zo de "onderwereld" bezoeken. Met 40 meter onder straatniveau en uitstekend bewaard gebleven netwerken van honderden kilometers, vind je grotten, tunnels en ondergrondse gangen. De routes van Napels ondergronds zijn heel toegankelijk en vaak goed verlicht. Boek een gids en laat je mee terug nemen in de tijd. Er is veel te zien in deze ondergrondse tempels en je bent er een aardige tijd zoet mee. Bekende gebieden en tours van dit ondergrondse netwerk in Napels zijn Napoli Sotterranea, mijn persoonlijke favoriet, namelijk de Galleria Borbonica en als laatste La Neapolis Sotterrata. Belangrijk is dat bij de meeste plekken het noodzakelijk is dat u vooraf uw rondleiding geboekt heeft. Lees meer over de drie mogelijkheden:

Optie 1: Napoli Sotterranea

Napoli SotterraneaDe entree met uw Napoli Sotterranea tickets
Napels ondergrondsEen ondergrondse stad van Napels vol verrassingen

Tours & Tickets Napoli Sotterranea

Locatie Piazza San Gaetano, 68, Napels (200 meter van de kathedraal)
Tickets

Tip: Het is alleen mogelijk het ondergrondse Napels van Napoli Sotterranea te bezoeken met een rondleiding. Let op of u een Italiaanse of Engelse tour boekt. Vanwege de beperkte capaciteit is het absoluut aanbevolen deze Napoli Sotterranea tickets vooraf te reserveren.

Reserveer uw rondleiding

Tijden
  • Engelse rondleiding alleen om 12:00, 14:00 en 16:00 uur
  • Italiaanse rondleiding om 10:00, 13:00 en 18:00 uur

De Napoli Sotterranea is een officiële route door de ondergrondse tunnels van Napels en is van de routes de meest bezochte. Je vindt 40 meter onder het levendige centrum van Napels een heel andere wereld, maar met een diepe connectie met de bovenwereld. De volgende bezienswaardigheden vind je op de route van de Napoli Sotterranea:

  • Het Griekse Romeinse Aquaduct: Na het afdalen van 136 treden vind je het Griekse Romeinse Aquaduct. De omgeving die je aandoet is in eerste instantie ruim verlicht, maar op sommige stukken is het te donker. Zodoende kun je met een kaars of een zaklamp de rest van de route vervolgen om de ondergrondse waterbassins te aanschouwen. Het is een bijzondere beleving om door de zeer smalle gangen van het aquaduct te bewegen en geen aanrader voor mensen met claustrofobie.
  • Het Romeinse theater: Ook zal je op deze tour een typische Napolitaans huis bezoeken, dat ook wel "laag" wordt genoemd. De reden hiervoor is dat het zich op straatniveau van de stad bevindt. Als je eenmaal binnen bent opent zich een luik naar het oude Romeinse theater van Neapolis, waar keizer Nero een privé kleedkamer had.
  • Summa Cavea: Recentelijk is de Napoli Sotterranea uitgebreid met een nieuwe ontdekking, Summa Cavea. Het is een andere deel van het Romeinse theater waar zich een permanente tentoonstelling bevindt van 'Scarabattoli'. U ziet hier karakteristieke settings van prachtige handgemaakte sculptuurtjes in glazen vitrines.

Optie 2: Galleria Borbonica (Bourbon Tunnel)

Galleria BorbonicaGalleria Borbonica, de ondergrondse passage bij het paleis
Naples UndergroundDe Bourbon tunnel van Napels

Info & Tickets Galleria Borbonica (Bourbon Tunnel)

Locatie Vico del Grottone, 4, Napels (Vlak achter de basiliek op Piazza del Plebiscito)
Tickets

Tip: Het is alleen mogelijk de Bourbon tunnel te bezoeken met een rondleiding. Het is absoluut aanbevolen deze vooraf te reserveren:

Rondleiding reserveren

Tijden Vrijdag t/m zondag: tours om 10:00, 12:00, 15:00 en 17:00 uur

In een ander onderdeel van het ondergrondse Napels vind je Galleria Borbonica, ofwel de Bourbon Tunnel. Een tunnel die in de 19e eeuw tot stand kwam door Ferdinand II Bourbon die toen de koning was van Napels. De bedoeling was om door het vulkanische gesteente onder de straten van Napels een tunnel te maken van 12 meter breed en 12 meter hoog. Zo was het idee dat de koning, indien nodig, per koets zou kunnen vluchten. Het was een heel onstuimige periode en Ferdinand II Bourbon was extreem wantrouwig naar zijn volk toe. Die wantrouwigheid was gegrond, want er ontstonden in zijn periode als koning drie revoluties. Door politieke onrust en de val van het koninkrijk Napels is de tunnel nooit voltooid.

Gedurende de oorlogsperiode van 1939 tot 1943 diende de tunnel van Galleria Borbonica als schuilkelder voor het volk. Zo'n 5000 tot 10.000 Napolitanen zochten de tunnel als toevluchtsoord op. Veel van deze mensen verloren hun huizen door de bombardementen van de Duitsers en bleven zelfs nog jarenlang noodgedwongen in de schuilkelders wonen. Vandaag de dag staat de tunnel vol met brokstukken en dient ze als expositieruimte. Je vindt veel antieke auto’s en motoren, bijzondere voorwerpen en oude schuilplekken.

Optie 3: La Neapolis Sotterrata (San Lorenzo Maggiore)

San Lorenzo Maggiore NapelsDe Neapolis bevindt zich onder de San Lorenzo Maggiore
Naples UndergroundDe ondergrondse tunnels van La Neapolis Sotterrata

Info & Tickets Complex van San Lorenzo Maggiore

Locatie Piazza San Gaetano, 316, Napels
Tickets

Met een ticket krijgt u toegang tot de Romeinse kerk San Lorenzo Maggiore, het museum en het archeologische complex eronder:

  • Tickets La Neapolis Sotterrata, vanaf € 10,00 (online reserveren)
  • Studenten en 65+ € 7,50 en tot 17 jaar € 6,50

Tickets reserveren

Tijden Dagelijks geopend van 9:30 - 17:30 uur

Het antieke La Neapolis Sotterrata werd van oorsprong gesticht door de Griekse kolonisten in het jaar 470 voor Christus. Binnen deze oude stad bevindt zich het monumentale complex San Lorenzo Maggiore op een speciale plaats. Een plaats waar eerder de agora (vitale ruimte van de Griekse stad, later het Romeinse Forum) zich bevond. Allerlei opgravingen hebben het mogelijk gemaakt om op elkaar bovenliggen lagen te identificeren. Zo kan de bezoeker de verschillende nederzettingen zien die elkaar in de loop van de tijd elkaar hebben opgevolgd. Van de Griekse tot de Romeinse tijd, van de Middeleeuwen tot de moderne tijd. 

La Neapolis Sotterrata is te vinden aan het Piazza San Gaetano bij de kerk San Lorenzo Maggiore. Het is hier mogelijk om op eigen gelegenheid deze ondergrondse wereld te ontdekken, maar ook een gids inhuren is mogelijk. Een extra tip is om bovengronds een kijkje te nemen in Basilica San Paolo Maggiore bij het Piazza San Gaetano. Hier stond een tempel gewijd aan Castor en Pollux, de mythische zonen van Griekse god Zeus. De tempel is helaas wel verwoest, maar je vindt er twee zuilen van de tempel terug.

Napels Ondergronds Tickets

Video: Impressie van Naples Underground

 


Waar liggen de ondergrondse attracties van Napels?

Op onderstaande kaart zie je de drie meest bezochte ondergrondse gebieden (1 = Napoli Sotteranea, 2 = Galleria Borbonica, 3 = Neapolis Sotterrata)

Naples underground
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."