Napels / Bezienswaardigheden / Castel dell'Ovo

Castel dell'Ovo, kasteel Napels

Het oudste kasteel aan de kust van Napels

Castel dell'Ovo Napels

Het imposante Castel dell'Ovo is een kasteel op een schiereiland voor de kust van Napels en tevens het oudste kasteel van de stad Napoli.

Info & Entree Castel dell'Ovo

Locatie Via Eldorado, 3. Met de metro stapt u met lijn 1 uit bij metrostation 'Municipio' vanwaar het nog 800 meter lopen is.
Entree Toegang tot het kasteel is gratis
Tijden
  • Maandag t/m zaterdag van 9.00 tot 20.00 uur
  • Zon- en feestdagen van 9.00 tot 18.00 uur

Castel dell’Ovo, oudste kasteel Napels

Het imposante Castel dell'Ovo is een van de oudste gebouwen van Napels en mag tijdens een bezoek aan de stad niet gemist worden. Het kasteel vind je tegenwoordig op een schiereiland en je vindt aan de voet leuke eetgelegenheden met prachtig uitzicht op zee. Tijdens een wandeling over Lungomare Caracciolo valt je oog zeker op het Castel dell'Ovo.

Waar dankt Castel dell'Ovo zijn naam aan?

Vrij vertaald naar het Nederlands betekent Castel dell'Ovo, 'eierkasteel'. Er gaan verschillende verhalen de ronden waarom dit het eierkasteel wordt genoemd. Een van de legendes luidt dat de Romeinse dichter Vergilius een ei in de fundering van het kasteel van Napels plaatste. Zou het ei breken dan zou het kasteel samen met Napels vergaan. Het kasteel staat nog steeds overeind, dus dat zou betekenen dat het ei nog heel is. Er is overigens weinig meer van het oorspronkelijke kasteel over, maar het uitzicht vanaf het kasteel maakt deze plek zeker een bezoek waard.

Kasteel NapelsDe sfeervolle haven bij Castel dell Ovo in Napels
Castel dell OvoBovenop het kasteel kunt u genieten van het uitzicht over de baai

Castel dell'Ovo door de jaren heen: van kasteel naar klooster

Het kasteel werd voor het eerst opgebouwd door Lucius Licinius Lucullus, in de 1e eeuw voor Christus. Het kasteel was strategisch belangrijk vanwege het overzicht over de baai van Napels. In de 5e eeuw na Christus werd door de toenemende macht van de kerk en het uiteenvallen van het Romeinse rijk het kasteel omgevormd tot een klooster. Dat duurde 5 eeuwen, toen Noormannen Castel dell'Ovo overnamen en het weer omtoverden tot een kasteel. Door de eeuwen heen kreeg het kasteel te maken met veel schade door oorlogen. In 1975 werd uiteindelijk besloten om het kasteel te restaureren. Vandaag de dag is het een van de meeste opvallende bezienswaardigheden van Napels en staat het prachtig overeind aan de kust.

Video: Impressie van Castel dell'Ovo

 


Waar ligt Castel dell'Ovo in Napels?

kasteel napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."