Napels / Bezienswaardigheden / Musea

Overige musea in Napels

Een overzicht van 10 interessante musea in Napels

museum Napels

Napels is een stad met mooie musea, zoals het bekende Archeologische Museum en Capodimonte. Een overzicht van tien interessante musea in Napels (Italië)

De musea in Napels

Napels is verschillende musea rijk. Met haar rijke geschiedenis hoef je je geen moment te vervelen. Zo heb je een museum met collecties van anatomische specimen, een uniek spoorwegmuseum en een museum met een verzameling van folteringsobjecten. Napels is een stad die uitermate geschikt is voor een stedentrip, waarvan de talloze musea zeer interessant en geschikt zijn om te bezoeken. De 10 meest bezochte musea zijn:

1. Archeologisch museum

Het Nationale Archeologisch Museum van Napels is wereldberoemd door zijn grote schatten uit de Oudheid en behoort terecht tot de meest bezochte musea van Italië. Zo zijn de eerste twee verdiepingen van dit museum grotendeels gewijd aan opgravingen van Pompeï en Herculaneum. Deze twee steden werden verwoest door vulkaan Vesuvius in het jaar 79. Daarnaast vind je in het archeologische museum allerlei verschillende fresco's, mozaïeken en andere oudheden. Liefhebbers van geschiedenis kijken in dit nationale archeologisch museum hun ogen uit (tickets online reserveren).

Meer info

Museo Archeologico Nazionale NapoliHet archeologisch museum in Napels
Archeologisch museum NapelsHet museum bevat veel materiaal uit Pompeï en Herculaneum

2. Capodimonte

In het park Real Bosco di Capodimonte vind je in het oude zomerpaleis het prachtige Museo di Capodimonte met belangrijke kunstwerken van Italiaanse schilders van de 13e tot 20e eeuw en verder. Je vindt in het museum meesterwerken van kunstenaars van elke Italiaanse schilderschool. Grote namen zijn Michelangelo, Raphael, Titiaan, Caravaggio, Bellini en Botticelli. Maar ook buitenlandse kunstwerken vind je in het museum van o.a. de Vlaming Brueghel. Naast de schilderijen vind je ook sculpturen, een collectie wapens en verrassende wisselende exposities.

Meer info Capodimonte

CapodimonteReggia di Capodimonte, oftewel het voormalige koninklijke paleis
Capodimonte museum NapelsInterieur van het Capodimonte museum in Napels

3. Museo di San Martino

Het kartuizerklooster (in het Italiaans 'Certosa di San Martino') werd gebouwd in de 14e eeuw op de Vomero berg naast Castel Sant' Elmo. Van het oorspronkelijke bouwwerk is weinig meer over. Je vindt nu alleen nog de gotische kelder, welke een knap staaltje ingenieurswerk is. Certosa di San Martino kreeg door de eeuwen heen veel met restauratiewerk te maken. Tegenwoordig is het een nationaal museum met een diversiteit aan beelden, schilderijen vanaf de 15e eeuw tot zelfs koetsen aan toe. Ook vind je in het kartuizerklooster mooie binnentuinen en kloostergang evenals een mooie kapel.

Meer info San Martino

Museo di San MartinoHet nationale museum heeft een gevarieerde collectie
San Martino kloosterGa op zoek naar de bijzondere details van het San Martino klooster

4. Museo Universitario delle Scienze e delle Arti (MUSA)

Museo Universatario delle Scienze e delle Arti is een modern museum die in 1997 heropende, nadat het in eerdere jaren erg verwaarloosd werd. Het museum in de universiteit herbergt een collectie van historische en anatomische specimen. Vandaag de dag is het museum niet langer een statisch museum met voorwerpen. Het is omgevormd tot een dynamisch museum waar de liefhebber van bijzondere anatomische verschijnselen zijn ogen uit zal kijken.

 • Locatie: Via Luciano Armanni, 5 (het museum is gevestigd in het medische universiteitsgebouw 'Luigi Vanvitelli' niet ver van de metrohalte 'Napoli Piazza Cavour')
 • Entree: Gratis (reserveer vooraf uw bezoek)
 • Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 14:00 uur (op woensdag t/m 16:00 uur)
 • Website MUSA

 

5. Museo Nazionale Ferroviario di Pietrarsa

Het Museo Nazionale Ferroviario di Pietransa, oftewel het spoorwegmuseum, vind je op een unieke plaats in de stad Napels. Het ligt gelegen langs de allereerste spoorlijn van het Italiaanse schiereiland tussen Napels en Portici. Hiermee is het een van de meest aansprekende musea van Europa. Dit museum omvat 55 historische treinen ondergebracht in de oude bourbonwerkplaats. Deze werkplaatsen boden vroeger onderdak aan gespecialiseerde afdelingen van de productie van de treinen. Je reist in dit museum helemaal terug naar 1839 (het jaar van de eerste Italiaanse spoorlijn), tot de huidige tijd.

 • Locatie: Via Pietrarsa, 16 (Het museum ligt een paar kilometer van het centrum af richting Herculaneum. Lokale en regionale treinen op de lijn Napels-Salerno stoppen bij het station 'Pietrarsa-San Giorgio a Cremano', treintickets zijn te koop via Trenitalia.)
 • Entree: Tickets € 7,00, onder 18 jaar en 65+ € 5,00
 • Openingstijden: Donderdag van 14:00 tot 20:00 uur. Vrijdag van 9:00 tot 16:30 uur. Zaterdag, zondag en feestdagen van 9:30 - 19:30 uur.
 • Officiële website

 

6. Gallerie d'Italia - Palazzo Zevallos Stigliano

Galleria di Palazzo Zevallos Stigliano was oorspronkelijk eigendom van de rijke handelaar Giovanni Zevallos die de architect van het koninkrijk Bartolomeo Picchiatti inhuurde om zijn nieuwe huis te bouwen. Door de eeuwen heen diende het gebouw als woning voor verschillende handelaren en kooplieden. Aan het einde van de jaren 20 vonden er intensieve restauratiewerkzaamheden plaats die het aanzicht aangrijpend zou veranderen. In de huidige tijd bevat Galleria di Palazzo Zevallos Stigliano 120 kunstwerken waar bezoekers de figuratieve kunst van de stad kunnen zien. Vanaf het begin van de 17e eeuw tot begin 20e eeuw.

 • Locatie: Via Toledo, 185 (200 meter van metrostation Toledo of metrostation Municipio)
 • Entree: Tickets € 5,00, onder 26 jaar en 65+ € 3,00
 • Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 19:00 uur. Zaterdag en zondag 10:00 - 20:00 uur. Maandags gesloten.
 • Website

 

7. Museo d'Arte Contemporanea Donnaregina (MADRE)

MADRE – Museo d’arte Contemporana Donnaregina ontleent zijn naam aan het gebouw waarin het is ondergebracht, namelijk Palazzo Donnaregina. En die ontleent zijn naam weer aan het klooster Santa Maria Donnaregina gesticht door de Zwaben in de 13e eeuw. In 2005 werd het gebouw door de regionale regering van Campania gekocht om er een modern museum voor hedendaagse kunst van te maken. Er vond restauratie plaats en kreeg een herinrichting. In het gebouw vind je naast vele tentoonstellingen en moderne kunst een bibliotheek, mediatheek, boekhandel en cafeteria.

 • Locatie: Via Luigi Settembrini, 79 (200 meter van metrohalte 'Napoli Piazza Cavour)
 • Entree: € 8,00
 • Openingstijden: Dagelijks van 10:00 t/m 19:30 uur (Zondags tot 20:00 uur en op dinsdag gesloten)
 • Website
Museo d'Arte Contemporanea Donnaregina NapoliHet museum MADRE in Napels
Madre NapelsHet museum voor moderne kunst

8. Museo delle Torture

Het Museo delle Torture is uniek in zijn soort met allerlei soorten folteringsobjecten. Oscar Mattera en Paolo Lupo kwamen op het idee om een verzameling op één plaats te brengen. Mede door de liefde voor de stad Napels en passie voor onbekende voorwerpen die verband houden met foltering is dit martelmuseum ontstaan. De collectie van folteringsobjecten is nog steeds groeiende. Het Museo delle Torture wil vooral indruk maken zonder dat het té gruwelijk wordt. Belangrijkste doel is het weergeven van een van de donkerste periodes in de geschiedenis en het stimuleren van een constructieve reflectie.

 • Locatie: Vico Santa Luciella 18/B (in een klein zijstraatje van de Spaccanapoli)
 • Entree: € 5,00
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 10:00 - 19:00 uur
 • Website

9. Museo delle Arti Sanitarie & Farmacia Storica

Het Museo delle Arti Sanitarie is een klein museum gevestigd in een 16-eeuwse ziekenhuis en kloostercomplex. Dit museum belicht de geschiedenis van de stad uit een medisch perspectief. Er is helaas wel een gebrek aan Engelse informatie, maar als bezoeker vind je er een fascinerende collectie van historische chirurgische instrumenten. Zoals een amputatiezaag uit de 18e eeuw en een originele houten masker in de vorm van een snavel die tijdens plagen werden gedragen. Bezoekers kunnen ook een rondleiding boeken in het aangrenzende Farmacia Storica degli Incurabili, een 18-eeuwse apotheek. Deze rondleidingen zijn overigens wel in het Italiaans.

 • Locatie: Via Luciano Armanni, 1 (200 meter van metrohalte 'Napoli Piazza Cavour)
 • Entree: € 10,00 voor een rondleiding van 1,5 uur in het Italiaans
 • Openingstijden: Maandag en woensdag t/m zaterdag 9.00 - 17.00 uur
 • Website

10. Villa Pignatelli

Op korte afstand van de boulevard van Napels vind je Villa Pignatelli. Dit gebouw is een van de beste voorbeelden van de neoclassicistische architectuur. Villa Pignatelli bestaat uit meer dan 10 vertrekken, waarvan de een nog mooier is dan de andere. Prachtige zalen met verlichte kroonluchters en verfijnde decoraties aan de wand. Er is luxe in overvloed. Je hebt vanuit Villa Pignatelli een prachtig uitzicht op de tuin en kunt er allerlei sculpturen bewonderen, zoals die van paus Innocentius XII Pignatelli en paus Clemens XI Albani.

 • Locatie: Riviera di Chiaia, 200 (200 meter van metrostation Piazza Amedeo)
 • Entree: € 5,00 en gereduceerd tarief € 3,00 (reserveer via deze website)
 • Openingstijden: Dagelijks geopend van 9:30 - 17:00 uur (dinsdags gesloten)
 • Website

Napels Museumtickets

Museum Napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
6 februari 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."