Napels / Bezienswaardigheden / Cimitero delle Fontanelle

Cimitero delle Fontanelle Napels

Een bijzondere ondergrondse begraafplaats in Napels

Cimitero delle Fontanelle Napels

De Cimitero delle Fontanelle is een ondergrondse begraafplaats in Napels welke gekenmerkt wordt door de vele botten en schedels in het grottencomplex.

Info & Entree Cimitero delle Fontanelle

Locatie Via Fontanelle, 80 Napels. Op 400 meter loopafstand van de metro (lijn 1, metrohalte 'Materdei')
Entree Toegang tot de begraafplaats is gratis
Tijden - Tijdelijk gesloten i.v.m. renovatie tot ongeveer eind 2023 (check website) - Dagelijks geopend van 10:00 - 17:00 uur (last entry 16:30 uur)
Website Officiële website

Cimitero delle Fontanelle

De Cimitero delle Fontanelle is een oude begraafplaats van Napels die vandaag de dag niet meer in gebruik is als begraafplaats. De plek beslaat zo'n 3000 vierkante meter en bevat stoffelijke resten van een niet precies bekend aantal mensen. Je vindt de Fontanelle begraafplaats in een van de duurste wijken van Napels, namelijk Rione Sanità. Deze begraafplaats is erg populair door een bepaald ritueel van de 'zielen'. Hiermee bedoelen ze dat elke Napolitaan een schedel van een verlaten ziel adopteert en deze verzorgd. Wat men daarvoor terugkrijgt is bescherming.

Het in gebruik nemen van Cimitero delle Fontanelle gaat terug naar de 16e eeuw, maar het werd pas erg functioneel tijdens de uitbraak van de pest in 1685. Eeuwen later in 1836 heerste er een cholera-epidemie in het centrum van Napels met veel doden tot gevolg. Priester Gaetano Barbati kreeg de taak om in 1872 alle botten en skeletten te categoriseren en schoon te maken. Monnikenwerk, maar het kreeg veel waardering van de Napolitanen. Zo werd op deze manier de begraafplaats steeds omvangrijker. De deuren van de Fontanelle sloten in 1969, omdat de aartsbisschop het allemaal maar heidense bijgeloof vond. De inwoners van Rione Sanità waren het er niet mee eens en kregen het voor elkaar om in 2002 de plek te renoveren. 4 jaar later was alles gereed om de deuren voor het grote publiek te openen.

Cimitero delle Fontanelle
Cimitero delle Fontanelle Napels

Wat is er te zien in Cimitero delle Fontanelle?

Elke hoek en elke gang van Cimitero delle Fontanelle is rijk aan geschiedenis, legendes en anekdotes. Het zijn verhalen die wachten om gehoord te worden. Deze begraafplaats is een unieke plaats in de wereld en verdient het daarom om te bezoeken. De Fontanelle is an sich niet heel bijzonder, maar het bijzondere zit hem in de verhalen die het rijk is. Je vindt die verhalen dan ook niet op het internet of in andere schrijfsels, maar je zal het zelf moeten bezoeken en in je op laten nemen. Aan te raden is om de Fontanelle dan ook te bezoeken met een gids.


Waar ligt de begraafplaats in Napels?

begraafplaats napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."