Napels / Excursies omgeving Napels

Excursies omgeving Napels & Amalfikust

Dé 8 beste excursies, tours en dagtochten vanuit Napels

Omgeving Napels Amalfikust

Alle info over tours, dagtochten, activiteiten en excursies in de omgeving van Napels. Tips voor leuke dagtrips vanuit Napels en dingen om te doen in de regio van de Amalfikust:

Wat te doen in de omgeving van Napels? - 8 Tips voor excursies

Wilt u de drukke stad ontvluchten en ontdekken wat de omgeving van Napels en de Amalfikust verder te bieden heeft? Dan zult u geen enkele moeite hebben een aantal leuke dagtochten vanuit Napels in te vullen. Uiteraard treft u in de regio Napels topattracties zoals de Vesuvius vulkaan en de opgravingen van de steden Pompeii en Herculaneum. Wilt u meer van de prachtige regio ontdekken, dan kunt u onderstaande acht dagtochten en excursies vanuit Napels overwegen:

1. Maak een excursie naar de Amalfikust

Amalfikust bezoekenAtrani, een van de mooie plaatsen aan de Amalfikust
AmalfikustPositano gelegen aan de Amalfikust

De Amalfikust kan gezien worden als een van de mooiste kustlijnen van Europa. Het kwam zelfs in 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO te staan. Je vindt er knusse en charmante eeuwenoude dorpjes die bijna loodrecht tegen de kliffen staan. Elk dorpje heeft zijn eigen karakter, maar heeft een ding gemeen: dat is uitzicht op de Tyrreense zee. Tip: De afgelopen vakantie boekte ik deze indrukwekkende Amalfikust dagtocht vanaf Napels waarbij o.a. Sorrento, Amalfi en Positano bezocht werden. De meest bekende plaatsen aan de Amalfikust:

  • Positano: Dit stadje is een van de populairste trekpleisters langs de Amalfikust en tevens het eerste dorpje van de kustlijn. Je kan in Positano heerlijk verdwalen door de smalle steegjes met kleurrijke gevels. Eenmaal aangekomen op de top heb je een prachtig uitzicht over zee. Afkoelen van de lange klim naar boven doe je op het fijne zandstrand. Daarnaast is Positano erg populair voor jongeren om uit te gaan.
  • Sorrento: Sorrento hoort officieel niet bij de Amalfikust, maar de meeste toeristen beginnen bij dit stadje. Als je vanuit Napels de Amalfikust rijdt, dan zal je waarschijnlijk even stoppen bij Sorrento. De plek is bekend als badplaats, maar ook voor de citroenboomgaarden. Bij de meeste winkeltjes in het dorp kan je dan ook verse citroensap krijgen.
  • Salerno: In het zuiden vind je Salerno, wat een belangrijk handelscentrum is met een snelle verbinding naar Rome. Eten is er in overvloed en je hebt er dan ook verschillende leuke restaurantjes. Daarnaast heeft Salerno een bruisend nachtleven.
  • Amalfi: Amalfi is de grootste stad van de Amalfi kustlijn en de populairste badplaats voor toeristen. Daarnaast is Amalfi de uitvalsbasis voor toeristen die de Amalfikustlijn willen verkennen. Zowel het Sorrento in het westen als Salerno in het zuiden zijn vanuit hier 40 minuten rijden.

Dagtocht Amalfikust boeken

2. Dagtrip vanuit Napels: het eiland Capri

Tour omgeving NapelsCapri, het eiland dat ideaal te bezoeken is met een dagtocht uit Napels
Dagtocht capriHet pittoreske eiland Capri als dagtrip vanuit Napels

Capri eiland is al lange tijd zeer populair onder toeristen door de schoonheid en prachtige vergezichten. Het is er heel groen, heeft indrukwekkende steile kliffen en de Blauwe Grot is een populaire bezienswaardigheid. Daarnaast zijn de straten van de dorpjes op Capri verfraaid met kleurrijke bloemen en interessante straatnaamborden. Capri wordt omringd door azuurblauw water waar veel zeiljachten varen. Je hoeft je absoluut niet te vervelen op Capri, maar hoe bereik je het eiland? Dat gaat altijd per veerboot vanuit de haven van Napels (een enkele reis duurt 50 minuten en tickets (een retour kost rond de 40 - 50 euro) kunt u eenvoudig reserveren op deze website). Ook bestaat de mogelijkheid om vanaf 74 euro een georganiseerde dagtocht (info & reserveringen) te regelen die je vanuit Napels of Sorrento naar het eiland brengt. Je vaart dan in de ochtend naar Capri, ziet de hoogtepunten en hebt tijd om bijvoorbeeld nog even te zwemmen of het eiland te verkennen.

Wilt u één van de eilanden liever bezoeken met een georganiseerde dagtocht, waarbij uw tickets voor de veerboot voor u geregeld worden. Vergelijk dan eens deze Capri excursies vanaf Napels:

Boek capri excursies

3. Het eiland Ischia

Regio NapelsHet eiland Ischia in de baai van Napels
Excursie NapelsCastello Aragonese op het eiland Ischia

Ischia is een vulkanisch eiland iets groter dan Schiermonnikoog. Het telt ongeveer 60.000 inwoners. Niet heel groot dus, maar er valt genoeg te beleven. Je bent er in ieder geval niet snel op uitgekeken. Het eiland staat bekend om modderbaden en thermale bronnen. Zeer geschikt voor mensen met reuma of botziekte. Ischia kent verschillende dorpjes, waarvan Ischia-stad het populairst is. De gezelligheid vind je aan Riva Destra met talloze leuke barretjes en restaurants. Torre di Guevara is een must-see die als verdedigingswerk diende van het eiland. De bouw kwam tot stand in 1433. Voor de kust van Ischia ligt Castello Aragonese, een schiereiland die je niet mag missen tijdens je bezoek aan Ischia. Het middeleeuwse kasteel wordt met een dijk verbonden aan het vaste land. Castello Aragonese zelf is zo'n 2500 jaar oud. In 1912 kwam het in handen van een privéeigenaar en is mede dankzij de opbrengsten van de toegangsprijzen in oude glorie hersteld. U bezoekt Ischia altijd met de veerboot (info en reserveren tickets veerdienst, de vaartijd is één uur en een retour zal rond de 40 euro kosten). U kunt ook deze georganiseerde dagtocht vanuit Napels boeken voor een onbezorgde dag op het eiland.

Ischia dagtocht boeken

4. Het eiland Procida

Dagtochten NapelsHet oude stadje op Procida staat bekend om de gekleurde gevels
Excursie NapelsHet eiland Procida is met de veerboot vanaf Napels eenvoudig te bezoeken

Procida, het kleinste eiland van de Golf van Napels is uitgeroepen tot culturele hoofdstad 2022. En dat is niet vanwege de grote monumenten en rijke geschiedenis, maar vooral voor het simpele eilandleven. Je vaart naar dit eiland vanuit Napels of Pozzuoli (info veerdienst, vaartijd 40 minuten en een retour kost 30 - 40 euro. U kunt ook deze georganiseerde dagtocht vanuit Napels boeken voor een onbezorgde dag op het eiland). Marina Grande is de aankomsthaven en je loopt in een kwartier naar Marina Corricella. Wandel door de Marina Corricella dat bekend staat om zijn kleurrijke huisjes en klim naar het hoogste punt om een fantastisch uitzicht op het eiland te aanschouwen. Eet aan het einde van de dag bij een van de vele restaurants of op strand. Procida heeft een lengte van slechts 3 kilometer, dus je kan alle tijd nemen om het eiland te verkennen. De mogelijkheid is om dit te voet te doen (men gaat uit van maximaal 6000 stappen van punt A naar B) of je kan een scooter huren en rijdend genieten van al de pracht wat dit eiland te bieden heeft.

Procida dagtocht boeken

5. Dagtocht naar Caserta

Doen in Napels omgevingHet imposante Caserta paleis
Napels omgevingEén van de prachtige vertrekken in het paleis van Caserta

Caserta is een stad 30 kilometer ten noorden van Napels in de regio Campanië. Waar Caserta enorm bekend om staat is het Paleis van Caserta. De bouw was in opdracht van koning Karel VII uit Napels. De architectuur heeft een Nederlands tintje, want de architect van het Paleis van Caserta was Luigi Vanvitelli, zoon van Nederlandse schilder Casper van Wittel. Luigi Vanvitelli verhuisde in 1675 naar Rome. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het Paleis gebruikt als hoofdkwartier voor de geallieerden.

Dagtocht Caserta boeken

6. Pausilypon (Posillipo)

PausilyponHet archeologische gebied van Pausilypon
Excursie NapelsEen Romeins amfitheater in Pausilypon

Door de herstelwerkzaamheden van het Archeologische Sovrintendenza van Napels en Caserta en de bijdrage van gemeente Napels is het eerste gedeelte van de enorme archeologische vindplaats Pausilypon geopend voor het publiek. Je vindt hier, op 16 kilometer van Napels, Grotta di Seiano, een tunnel gemaakt door mensen van 770 meter lang. Voorbij de tunnel kom je aan bij een villa. De Romeinse ridder Vedius Pollione van Ottaviano Agusto gaf de villa de naam Pausilypon (vertaald naar het Nederlands, 'plaats die alle zorgen wegneemt'). Reden van deze naam is omdat de ridder het een betoverend en een gebied vol schoonheid vond. Ook heb je in Pausilypon opmerkelijke archeologische overblijfselen. Zo heb je antieke theaters zoals die van Odeion, de tempel van Sacrarium en het Nymphaeum. Via deze website kunt u een E-bike fietstocht naar het archeologisch park Pausilypon boeken.

Reserveren E-bike tour

7. Paestum

Dagtrip vanuit Napels PaestumDagtrip vanuit Napels: het archeologische gebied van Paestum
Napels toursBezoek een van de de oude tempels in Paestum

De bouw van deze tempels van Paestum begon zo'n 2500 jaar geleden door de Grieken. Het kreeg de naam Poseidonia en ligt 93 kilometer ten zuiden van Napels. Later toen de Romeinen de stad overnamen kreeg het de naam Paestum. Vandaag de dag liggen alle tempels en opgravingen op een terrein van groene grasvelden, rozenstruiken en cipressen. Voor toeristen heel interessant, terwijl de locals vooral aandacht hebben voor de nabijgelegen kraampjes. Opgravingen vonden plaats vanaf 1930 en zorgden voor een aantal prachtig voorwerpen en schilderijen die te zien zijn in het klein archeologisch museum. Vroeger was Paestum een bloeiende handelsstad waar je vandaag de dag deze geschiedenis nog min of meer in het echt kan meemaken door de opgravingen. Niet zo bekend als Pompeï en Herculaneum, maar wel net zo interessant (meer info en tickets).

Meer info & tickets

8. Parco di Gaiola

Napels dagtochtVlakbij Napels ligt het Parco di Gaiola
Dagtrips vanuit NapelsGaiola, het marien reservaat bezoeken

Parco di Gaiola is sinds 2002 een beschermd zeegebied en ontleent zijn naam aan twee eilandjes voor de kust van Posillipo in het noordwestelijke deel van de Golf van Napels (16 kilometer van het centrum van Napels). Het onderwaterpark wordt beheerd door het Centro Studi Interdisciplinari Gaiola en is uniek dankzij de combinatie van vulkanische, biologische, historische en archeologische aspecten. Dit in een omgeving van één van de mooiste kustlijnen van de Golf. Vandaag de dag is Parco di Gaiola een belangrijke plaats voor wetenschappelijk onderzoek, opleiding en milieueducatie met als doel de herontdekking en herwaardering van het natuurlijk en cultureel erfgoed van de Golf van Napels.

tours Napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."