Napels / Bezienswaardigheden / Santa Chiara

Santa Chiara Klooster Napels

Bezoek de mooie kloostertuin van de Santa Chiara Napoli

Santa Chiara Napels

Het klooster en de kerk van Santa Chiara liggen in het centrum van Napels. Met name de mooi betegelde kloostertuin van Compleso Monumentale di Santa Chiara Napoli trekt veel bezoekers.

Info & Tickets Klooster Santa Chiara Napels

Locatie Via Santa Chiara, 49/C Napoli, eenvoudig bereikbaar per metro (lijn 1 en dan vanaf metrohalte 'Dante' nog 200 meter lopen)
Tickets
  • Standaard tickets € 6,00
  • Studenten tot 30 jaar en 65+ € 4,50
Tijden
  • Klooster: Maandag t/m zaterdag 9:30 - 17:30 uur. Zondag 10:00 - 14:30 uur.
  • Basiliek: Maandag t/m zaterdag 8:00 - 12:45 uur en 16:30 - 20:00 uur. Zondag 9:00 - 12:45 uur en 16:30 - 20:00 uur.
Website Officiële website

Compleso Monumentale di Santa Chiara

De bouw van het klooster Compleso Monumentale di Santa Chiara in Napels begon in het jaar 1310 in opdracht van koning Robert van Anjou en zijn vrouw Sancha van Mallorca. Er ontstonden 2 kloosters, één voor de clarissen (nonnen) en één voor de franciscanen (minderbroeders). De kerk in de historische wijk van Napels heeft vandaag de dag nog steeds dezelfde Gotische stijl als vroeger. Met een eenvoudige gevel waarin een oud roosvenster met ajourwerk is verwerkt.

Santa Chiara NapelsHet Santa Chiara klooster in het centrum van Napels
Santa ChiaraMet name het fraaie tegelwerk maakt de Santa Chiara een bezoek waard

De transformaties van het klooster in Napels

In 1742 maakte het klooster grotere veranderingen mee door architect D.A. Vaccaro. Er werd gekozen voor een meer barokke stijl met pompeuze bekleding. Tijdens de tweede Wereldoorlog, op 4 augustus 1943, werd het klooster bijna verwoest door luchtbombardementen. Er kwam een snelle restauratie en kreeg haar oorspronkelijk Gotische stijl mee. 10 jaar later werd het klooster opnieuw geopend. In de loop van de eeuwen waren er veel transformaties. De belangrijkste kan worden toegekend aan D.A. Vaccaro met achthoekige zuilen die bekleed zijn met keramische bloemdecoraties.

Wat is er te zien in de Santa Chiara?

De zuilen zijn met elkaar verbonden met banken. De banken zijn bedekt met landelijke, maritieme en mythologische taferelen waardoor het klooster een graag gefotografeerde plek is geworden. Op de 4 muren van het klooster vind je 17-eeuwse fresco's. Fresco's waarop beelden en scènes van het Oude Testament worden weergegeven. In het klooster zelf bevindt zich een kerststal met herders uit de 18e en 19e eeuw, een museum, een aantal schatten die de bombardementen hebben overleefd en een archeologisch gedeelte van de Romeinse tijd.


Waar ligt de Santa Chiara in Napels?

santa chiara napoli
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."