Napels / Bezienswaardigheden / San Martino

Certosa e Museo di San Martino

Het klooster en museum op de Vomero berg van Napels

San Martino Napels

Het Certosa di San Martino is een Kartuizerklooster op de Vomeroberg van Napels en bevat tegenwoordig het Museo Nazionale di San Martino.

Info & Tickets Certosa e Museo di San Martino

Locatie Het klooster ligt bovenop de Vomeroberg (adres: Largo San Martino, 5), waardoor het een pittige klim bergopwaarts is om het klooster te bezoeken vanuit de oude stad. De makkelijkste manier is om gebruik te maken van één van de drie kabelbanen naar de Vomero berg zoals de 'Funicolare di Montesanto'. Deze kabelbaan vertrekt bij metrohalte 'Montesanto' en zet u bovenop de berg af bij de halte 'Morghen'; dit is bij het kasteel Sant'Elmo vanwaar het maar een kort loopje is naar het klooster. De kabelbaan rijdt dagelijks tussen 7:00 en 22:00 uur en werkt met hetzelfde systeem als de metrotickets (een enkele reis kost € 1,10 en een metrodagkaart € 4,50).
Tickets
  • Standaard tickets klooster € 6,00
  • Gereduceerd tarief € 2,00
Tijden
  • Donderdag t/m dinsdag: 8:30 - 16:00 uur
  • Woensdag gesloten

Certosa e Museo di San Martino

De architect een beeldhouwer Tino di Camaino kreeg de verantwoordelijk op zich om het karthuizer klooster San Martino (in het Italiaans Certosa di San Martino) te gaan bouwen. De bouw van dit klooster in Napels startte in 1325. Van het oorspronkelijk bouwwerk resteert alleen nog de gotische kelder, wat overigens een knap staaltje ingenieurswerk is. Het kartuizerklooster kreeg in de loop van 5 eeuwen steeds opnieuw te maken met verschillend restauratiewerk.

San Martino NapelsVanaf het klooster heb je mooi uitzicht op de baai
San Martino kloosterGa op zoek naar de bijzondere details van het San Martino klooster

Het San Martino klooster door de jaren heen

Het complex op de Vomero berg werd tijdens de revolutie van 1799 beschadigd en bezet door de Fransen. De kartuizers werden in deze periode onderdrukt door de koning. Toen de onderdrukking werd opgeheven in 1804 konden de monniken terug naar San Martino. In 1812 werd het klooster gebruikt door het leger voor oorlogsslachtoffers. In 1831 verliet het leger het klooster voor het nodige restauratiewerk. Uiteindelijk in 1836 vestigden een kleine groep monniken zich permanent tot 1866. Toen werd San Martino door Giuseppe Fiorelli tot museum omgevormd als afzonderlijke afdeling van het Nationaal Museum. 1867 was het jaar dat het museum werd opengesteld voor het grote publiek. Je vindt het klooster pal naast Castel Sant' Elmo. Deze twee gebouwen typeren het uiterlijk van de berg Vomero. Vandaag de dag is Certosa di San Martino nog steeds een museum waar je talloze schilderijen en beelden vindt vanaf de 15e eeuw en daarna, maar zelfs ook oude koetsen en kerststallen. Andere hoogtepunten van San Martino zijn de binnentuinen en kloostergang van 'Il Chiostro Grande'.

San Martino NapoliDe kapel, een van de hoogtepunten van het klooster
Museo di San MartinoHet nationale museum heeft een gevarieerde collectie

Waar ligt het San Martino Museum in Napels?

klooster napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."