Napels / Bezienswaardigheden / Herculaneum Italië

Herculaneum bezoeken in Italië

Herculaneum tickets en opgravingen Ercolano Scavi bezoeken vanaf Napels

Herculaneum

Bezoek de Romeinse opgravingen van Herculaneum (Parco acheologico di Ercolano Scavi), een voormalig vissersdorpje bij Napels dat in het jaar 79 werd getroffen door een uitbarsting van de Vesuvius.

Tickets Herculaneum & Tours vanaf Napels

Locatie

Parco Archeologico di Ercolano, Corso Resina, 187 Ercolano (Dit is ongeveer 12 kilometer van het centrum van Napels).

Met de auto: Vlakbij de ingang zijn verschillende privé parkings en u kunt ook parkeren op de gemeentelijke parking aan de Viale dei Papiri Ercolanesi.

Openbaar vervoer: Vanuit Napels kunt u makkelijk én goedkoop Herculaneum bezoeken. Vanaf het 'Centraal Station - Piazza Garibaldi' vertrekken de Circumvesuviana-treinen richting Sorrento (Lijn 1). U stapt na ongeveer een kwartier uit bij de halte 'Ercolano Scavi', waarna het nog maar tien minuten lopen is naar de ingang van het park. De treinen rijden 2 tot 3 keer per uur en een retourtje zal u ongeveer 5 euro kosten (uw tickets koopt u gewoon op het station).

Tour vanaf Napels: Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een tour met gids waarbij u wordt opgehaald vanaf uw hotel in Napels. Deze tour met gids is al te boeken vanaf € 62,10. Wilt u ook de Vesuvius bezoeken? Dan is deze tour zonder gids interessant, waarbij u wel vervoer en tickets krijgt naar beide attracties.

Tickets

Toegangstickets

  • Tickets Herculaneum incl. reserveringstoeslag vanaf € 17,00 (tickets online reserveren)
  • Tickets 18 - 24 jaar € 5,50
  • Toegang onder 18 jaar € 2,50

Rondleidingen

Tijden
  • Van 16/03 tot 14/10: openingstijden van 9.30 tot 19.30 uur (laatste toegang 18.00 uur)
  • Van 15/10 tot 15/03: openingstijden van 8.30 tot 17.00 uur (laatste toegang 15.30 uur)
  • Gesloten: elke woensdag, 1 januari, 25 december
Handig Download vooraf gratis deze minigids (pdf) op uw telefoon, waarmee u alle achtergrondinformatie van de archeologische opgravingen bij de hand heeft.

Herculaneum, de stad naast de Vesuvius

De stad Pompeï wordt vaak in een adem genoemd met de vulkaanuitbarsting van Vesuvius in het jaar 79. Maar aan de andere kant van de vulkaan lag nog een stad, namelijk Herculaneum of in het Italiaans Ercolano. Ook Herculaneum kreeg te maken met de vulkaanuitbarsting al dan niet in mindere mate. Pompeï werd tijdens de vulkaanuitbarsting in 79 bedekt onder een grote laag as en modder. Herculaneum werd echter bedekt door een 20 meter dikke lavastroom. Dit is de reden dat huizen ook veel beter bewaard zijn gebleven dan in Pompeï. Ze zijn nog redelijk intact, vooral de bovenverdiepingen. Daarnaast bleven veel schilderingen behouden en zie je zelfs hier en daar nog wat meubels. De meeste archeologische vondsten van Herculaneum vind je tegenwoordig in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels.

Herculaneum bezoekenBezoek met uw Herculaneum tickets de ruïnes bij Napels
Tickets HerculaneumArcheologische opgravingen Herculaneum bezoeken (Ercolano Scavi)

De ontdekking van Herculaneum

Herculaneum werd bij toeval ontdekt in het jaar 1709 bij een aanleg van een waterput. Vanaf dat jaar werd de stad uitgegraven door archeologen. Maar vooral vanaf 1927 ging archeologen actief aan het werk met uitgraven. Het is bijna onmogelijk om alles op te graven en zodoende bevindt zich nog steeds een deel van de stad onder de grond. Er is inmiddels 5 van de 20 hectare opgegraven. Als je Herculaneum nu bezoekt kom je dus in een soort vallei terecht.

De grote verschillen tussen Pompeï en Herculaneum

Als je Pompeï met Herculaneum gaat vergelijken kom je twee totaal verschillende steden tegen. In Herculaneum kan je makkelijk door huizen wandelen, terwijl dat in Pompeï onmogelijk is. Daarnaast is Herculaneum een stuk kleiner en kan je alles binnen een dagdeel zien, terwijl je voor Pompeï toch echt wel een aantal dagen zou kunnen vullen. Je hebt in deze veel kleinere stad het gevoel dat je door een authentieke Romeinse stad loopt. Pompeï is daarvoor veel te verwoest geraakt door de vulkaanuitbarsting van Vesuvius.

Ercolano
Hercolaneum tickets

Tickets Herculaneum bezoeken

Een andere reden om juist Herculaneum te bezoeken is doordat het archeologische gebied op slechts een kwartier afstand ligt van het treinstation van Napels. Daarbij is een bezoek aan Herculaneum ook makkelijker te combineren met een bezoek aan de Vesuvius vulkaan, aangezien vanaf het treinstation van Herculaneum ('Ercolona Scavi') de Vesuvius Express bussen vetrekken naar de top van de Vesuvius. Het is wel verstandig om een tour met gids te boeken tijdens je verblijf in Herculaneum. Zij voorzien je van allerlei handige weetjes en tips die je normaal gesproken niet zou kunnen weten.

Video: Documentaire over Herculaneum Italië

 


Waar ligt Ercolano (Herculaneum)?

Herculaneum, ook wel bekend als Ercolano in het Italiaans, ligt in de regio Campania, in het zuiden van Italië. Het bevindt zich aan de westkust van het schiereiland, ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van de stad Napels. Herculaneum is gelegen aan de voet van de Vesuvius, een actieve vulkaan die in het verleden grote invloed heeft gehad op de steden in de omgeving. De stad is gemakkelijk bereikbaar per trein of bus vanuit Napels en is een belangrijke archeologische site vanwege de goed bewaarde overblijfselen van de oude Romeinse stad die onder de vulkanische as werd begraven.

herculaneum tickets
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."