Napels / Bezienswaardigheden / Piazza del Plebiscito & Koninklijk Paleis Napels

Piazza del Plebiscito & Paleis Napels

Het plein in Napels met het Palazzo Reale di Napoli

Piazza del Plebiscito

Piazza del Plebiscito is het opvallendste plein in het centrum van Napels met o.a. het Palazzo Reale en de Basilica Francesco da Paola.

Piazza del Plebiscito & Tickets Palazzo Reale

Locatie Piazza del Plebiscito, eenvoudig bereikbaar per metro (lijn 1 en dan 300 meter lopen vanaf halte 'Municipio')
Paleis Palazzo Reale
  • Openingstijden: Donderdag t/m dinsdag van 9:00 - 20:00 uur (last entry 19:00 uur). Woensdag gesloten.
  • Tickets Palazzo Reale vanaf € 10,00 (tickets reserveren)
  • 18 - 25 jaar € 2,00 en tot 18 jaar gratis entree

Tickets reserveren

Basiliek Basilica di San Francesco di Paola
  • Dagelijks geopend van 8:30 - 12:00 en 16:00 - 19:30 uur
  • Toegang is gratis

Piazza del Plebiscito

Het Piazza del Plebiscito is het grootste plein van Napels. De aanleg van het plein komt op naam van Joachim Murat, de zwager van keizer Napoleon Bonaparte. Murat was van 1808 tot 1815 koning van Napels. Het halfronde plein heeft aan de ene kant het Koninklijke Paleis (Palazzo Reale) en aan de andere kant de kerk San Francesco di Paolo, welke gebouwd is naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome.

Palazzo Reale NapelsPalazzo Reale, het koninklijke paleis aan het plein
Paleis NapelsPrachtige appartementen in het paleis van Napels

Palazzo Reale, het koninklijk paleis van Napels

Het Palazzo Reale, oftewel het Koninklijk Paleis van Napels, werd gebouwd in de 17e eeuw en was drie eeuwenlang het centrum van de macht in Zuid-Italië. Oorspronkelijk werd het paleis gebouwd in opdracht van de Spaanse Habsburgers, daarna werd het bewoond door de Bourbons en uiteindelijk kwam het bij de eenwording van Italië in bezit van de van de koninklijke prinsen van het Huis Savoye. Je kan dit paleis in Napels tegenwoordig zien als toegangspoort tot de stad en zee. Je vindt in dit imposante gebouw een reeks portieken, binnenplaatsen en tuinen die allemaal leiden naar ruimtes die vroeger werden ingenomen door het hof van het koninklijk Paleis. Vandaag de dag gebruikt men de ruimtes voor musea en andere culturele instellingen, zoals de Nationale Bibliotheek en aangrenzend het San Carlo theater. Hoogtepunt zijn absoluut de historische appartementen waarin je allerlei oude schatten kunt ontdekken; schilderijen, meubilair, het marmeren stucwerk en wandtapijten vertellen het verhaal van de vroegere bewoners van het paleis. Door de ligging van Palazzo Reale wordt dit wel beschouwd als het kloppende hart van de stad Napels.

Piazza del PlebiscitoDe standbeelden voor de Basilica Francesco da Paola
Palazzo Reale NapelsDe koepel van de San Francesco di Paolo

San Francesco di Paolo

De voorgevel van de kerk San Francesco di Paolo bestaat uit 6 pilaren met aan beide kanten Ionische zuilen en werd gebouwd tussen 1816 en 1846. Binnen heeft de kerk een koepel van 53 meter hoog. De koepel is versierd met identieke decoraties die naar een venster leiden waar licht naar binnenkomt. Het wit marmeren interieur van de kerk en het ronde dak met de lichtopening is ontworpen naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome. Neem tijdens uw bezoek aan de kerk, wat waarschijnlijk niet meer dan een kort bezoek zal zijn, ook tijd om het altaar te bekijken met glanzende lazuursteen. Niet de mooiste kerk van Napels, maar wel de moeite waard om even een blik binnen te werpen.

Andere bezienswaardigheden Piazza del Plebiscito

Het Napolitaanse plein bevat niet alleen het koninklijk Paleis 'Palazzo Reale' en de kerk 'San Francesco di Paolo'. Je ziet op het plein ook 2 standbeelden, namelijk Statua di Carlo III di Borbone en Statua di Fernando I di Borbone. Daarnaast zijn er 2 andere gebouwen die het vermelden waard zijn, namelijk twee gebouwen die een symmetrie vormen: het Prefecture Paleis en Palazzo Salerno. Het Palazzo Salerno dient overigens tegenwoordig als hoofdkwartier voor het leger van Zuid-Italië.

Tip voor een activiteit: Op slechts 100 meter afstand achter de kerk ligt de ingang van Galleria Borbonica. Via een trappenstelsel gaat u meer dan 25 meter onder de grond, waarbij u eerst terecht komt in een netwerk van tunnels en ondergrondse ruimtes. Oorspronkelijk was deze 'Bourbon tunnel' een vluchtweg voor de koning vanuit het Palazzo Reale, later werden deze ruimtes omgebouwd en uitgebreid tot schuilkelders tijdens de oorlog. Deze interessante ruimtes zijn alleen te bezoeken met een deze rondleiding welke u vooraf moet reserveren en u op een verrassende manier een andere kant van Napels laten zien:

Tickets voor activiteiten en koninklijk paleis Napels


Waar ligt Piazza del Plebiscito in Napels?

plein napels
Onze lezers beoordelen
4.8 (95.63%) 9 reviews
19 mei 2024 : "Fantastische stedentrip in Napels en Italië gehad, mede door de goede reistips voor de bezienswaardigheden van Napels."